Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

238 expert vragen

 1. Aansprakelijk

  Gevraagd op 31 juli 2019

  Ik heb schade gereden op een parkeerplaats. De parkeerplaats heeft rechts en links parkeervakken. De auto waar ik tegen aan gereden ben stond in het midden van de parkeer plaats geparkeerd (geen vakken) ben ik dan als nog aansprakelijk? Bij het in rijden van de parkeerplaats staat ook een bordje dat je alleen mag parkeren in de daarvoor bestemde vakken. 

 2. Disculperende stilstand aantonen met getuige

  Gevraagd op 04 juli 2019

  n april 2019 ben ik aangereden in een parkeergarage nadat ik met mijn auto achteruit was gereden uit een parkeervak en stil stond in de rij voor de uitgang van de garage (reeds 10 - 15 seconden). Hier is een getuige van die dit bevestigt. Vervolgens rijdt de tegenpartij achteruit uit een parkeervak tegen mijn auto aan. De tegenpartij gaf ter plekke toe dat hij mij niet had gezien. Op het schadeformulier staat dat ik stil stond, en de tegenpartij achteruit tegen mij aanreed. De getuige bevestigt dat ik voor die duur reeds stil stond en stond te wachten in de rij voor de uitgang. Dan nóg wil de verzekering van de tegenpartij slechts 50% uitkeren. Wat kan ik doen? Hoeveel bewijs moet ik nu nog aanleveren? Hoe 'afgerond' moet mijn bijzondere verrichting zijn om aanspraak te kunnen maken op 100% schadevergoeding?

 3. Niet ingevuld Schadeformulier en ontwijking/ontkenning schadeveroorzaker

  Gevraagd op 08 maart 2019

  Inmiddels bijna 2,5 jaar geleden reed ik over de Amsterdamse grachten, waar een vrachtwagen tegen mijn auto aanreed, hierbij is er schade aan mijn motorkap en bumper toegebracht. De bestuurder van de vrachtwagen stapte uit en had  haast, dus vroeg of we het schadeformulier op een ander moment konden invullen. Omdat de beste man er betrouwbaar uitzag en ik een belangrijke afspraak had waar ik niet te laat kon komen, stemde ik hiermee in. Ik noteerde zijn kenteken (en de naam van het transportbedrijf) en hij gaf zijn telefoonnummer en naam. Ik had een bijrijder (getuige).

 4. Aansprakelijkheid - aanrijding met scooter

  Gevraagd op 01 maart 2019

  Op 1 november 2018 reed ik binnen de bebouwde kom op een tweebaansweg (Paranadreef in Utrecht). Naast deze weg loopt een fietspad waarop in twee richtingen gefietst kan worden. Ik moest op deze weg rechtsaf slaan om de parkeerplaats van het zwembad De Kwakel op te rijden. Ik minderde dus vaart deed mijn richtingaanwijzer uit naar rechts, stopte en keek twee keer of er ook verkeer op het fietspad was. Constateerde dat dat niet het geval was en reed vervolgens stapvoets de parkeerplaats op terwijl ik dus het fietspad kruiste. Op dat moment werd ik rechts voor geraakt door een scooter waarop naar mij later bleek een politieagent in burger reed. Het was de scooter niet toegestaan van het fietspad gebruik te maken.

 5. Schuldvraag

  Gevraagd op 23 februari 2019

  Ik stond op een weg tussen parkeerplaatsen om links in te parkeren. Vanaf de linkerkant kwam een auto vanaf een parkeerplaats achteruit de weg oprijden en raakte mijn auto. Wie is er schuldig?

 6. M.i ten onrechte een overtreding begaan

  Gevraagd op 04 februari 2019

  Ik rijd op een voorrangsweg en wil rechts afslaan, ik sta stil om te kijken of er verkeer aankomt. Ik zie niets, trek op en sta stil op haaientanden ca 95 cm voor een fietspad, want plotseling is  er een scooter die remt voor mij en slipt, geen aanrijding. Scooter reed hard - 40 km/uur en was niet te zien door mijn vrouw en mij - ws geen licht op. Mij wordt de schuld gegeven 80 no-claim weg. Kunt u raad schaffen?

 7. Schuld bij aanrijding

  Gevraagd op 30 januari 2019

  Ik verlaat een parkeergarage met mijn Peugeot 308 bouwjaar 2015. Aan het eind van de uitrit stop ik om al het verkeer voorrang te verlenen. Ik rijd de weg op en er rijdt een auto tegen ons aan. Een Volkswagen Up, bouwjaar onbekend. Wij stonden dus al op de weg toen de tegenpartij tegen ons aanreed. Deze auto kwam van zijn weghelft plotseling "overgestoken" naar de weghelft waar wij reden. Deze auto rijdt tegen het verkeer in op onze weghelft. Bestuurder moest een fietser ontwijken. Voordat wij uit konden uit stappen om foto's te maken heeft de bestuurder van de tegenpartij zijn auto 3 meter achteruit gereden. De foto's die wij daarna maakten, geven dus niet meer de juiste situatie van de stand van de auto van de tegenpartij aan. Op het aanrijdingsformulier staat dat de tegenpartij stil stond. Bij de rubriek opmerkingen zegt de bestuurder "kon niet op tijd stoppen toen ik een fietser ontweek. Toch zegt mijn verzekering dat ik schuldig ben...

 8. Schuldvraag aanrijding

  Gevraagd op 28 januari 2019

  Ik reed op een parkeerplaats een tiental meters achteruit op de weg. Tijdens deze bijzondere verrichting kwam vanuit stilstand uit een parkeerhaven plotseling achteruit rijdend een auto. Gevolg was een aanrijding. Zijn beide fout? Ik had onbelemmerde doorgang, tegenpartij kwam vanuit stilstand terwijl ik wilde passeren.

 9. Leaseauto kwijt door aanrijding

  Gevraagd op 11 januari 2019

  Ik heb op 10 januari 2019 een autoongeluk gehad op de A2 met mijn leaseauto. Hierbij remmee een vrachtwagen voor mij met rokende banden. Ik heb dit ruim optijd gezien en ben optijd ge...

 10. Kun je een auto fabrikant aansprakelijk stellen voor geleden schade door een ondeugdelijk sleutelbeveiligingssysteem?

  Gevraagd op 08 januari 2019

  Kun je een auto fabrikant aansprakelijk stellen voor geleden schade door een ondeugdelijk sleutelbeveiligingssysteem? De erkenning van de dealer dat het systeem niet veilig is en dat ...