Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

438 expert vragen

 1. Aanrijding in het buitenland

  Gevraagd op 19 april 2019

  Ik ben van achteren aangereden in het buitenland (Frankrijk). Ben beperkt Casco verzekerd en de verzek.mij (NKC Verzekeringen - Europeesche - ASR Verzekeringen) wil mijn schade niet in behandeling nemen. Was altijd in de overtuiging dat schade buiten mijn schuld ook in deze situaties gedekt zou worden. Hoe kan de ANWB (ben lid sinds 1969) mij helpen in deze vervelende situatie? Schadeformulier, foto's en alle gegevens van de tegenpartij heb ik in mijn bezit. Er is geen persoonlijk letsel.

 2. Aanrijding

  Gevraagd op 16 april 2019

  Een man heeft mij in januari aangereden op de snelweg. Hij reed tegen mijn auto aan. Hij had haast en geen tijd om het schadeform in te vullen. Ik heb toen een foto van zijn kenteken bewijs gemaakt en verder had hij geen gegevens bij zich. Nu 3 maanden later heeft hij nog steeds het schadeformulier niet ingevuld en als ik er naar vraag reageert hij dat hij het stuurt. Maar tot op heden zijn het loze beloftes. Zijn verzekering zegt geen reactie te kunnen krijgen van hun verzekerde dus zeggen ze dat ze de kosten niet vergoeden omdat ik geen bewijs heb dat hij mij heeft aangereden. Wat kan ik hier mee doen?

 3. Kunnen jullie het eerste contact leggen met een Franse verzekeringsmaatschappij?

  Gevraagd op 02 april 2019

  Mijn vriendin en ik zijn aangereden in Frankrijk. We hebben alle gegevens van tegenpartij en foto’s opgestuurd naar haar verzekeringsmaatschappij maar deze zegt niets te kunnen doen voor privé personen maar dat zij enkel praten met andere verzekeringsmaatschappijen, dan wel auto of juridisch. Onze vraag is of jullie het eerste contact zouden kunnen leggen en hen willen vragen dit verder af te handelen met ons. Het gaat om een flinke botsing, in onze achterkant, auto lijkt Total loss. Wij kunnen de brief in het Frans voor u opstellen indien nodig. Ik hoop dat u ons ergens mee kunt helpen.

 4. Aansprakelijkheid

  Gevraagd op 15 maart 2019

  Hadden een aanrijding 21-12-2017 op de kruising N238/N237. Waarbij een haastige meneer door een handbediend stoplicht is gereden en ons heeft aangereden met nogal wat gevolgen. Naar onze mening is er een onrechtmatig daad gedaan door de stoplichten niet goed te bedienen, want ons licht stond op groen en zijn de kruising opgereden en meneer reed nog even met extra snelheid door en raakte ons in de flank.

 5. Brief officier van justitie Duitsland

  Gevraagd op 13 maart 2019

  Ik heb van staatsanwalt Bochum een brief ontvangen wegens strafrechtelijk onderzoek tegen onbekende dader wegens doorrijden na ongeval. Mij wordt ten laste gelegd een auto te hebben aangeraakt waardoor die aanzienlijke schade heeft. Men wil mij als getuige oproepen en men wil weten wie de bestuurder is.

 6. Niet ingevuld Schadeformulier en ontwijking/ontkenning schadeveroorzaker

  Gevraagd op 08 maart 2019

  Inmiddels bijna 2,5 jaar geleden reed ik over de Amsterdamse grachten, waar een vrachtwagen tegen mijn auto aanreed, hierbij is er schade aan mijn motorkap en bumper toegebracht. De bestuurder van de vrachtwagen stapte uit en had  haast, dus vroeg of we het schadeformulier op een ander moment konden invullen. Omdat de beste man er betrouwbaar uitzag en ik een belangrijke afspraak had waar ik niet te laat kon komen, stemde ik hiermee in. Ik noteerde zijn kenteken (en de naam van het transportbedrijf) en hij gaf zijn telefoonnummer en naam. Ik had een bijrijder (getuige).

 7. Schuldvraag

  Gevraagd op 23 februari 2019

  Ik stond op een weg tussen parkeerplaatsen om links in te parkeren. Vanaf de linkerkant kwam een auto vanaf een parkeerplaats achteruit de weg oprijden en raakte mijn auto. Wie is er schuldig?

 8. Kosten contra-expertise, vergoeding overige kosten

  Gevraagd op 07 februari 2019

  Kunt u mij vertellen of de kosten van contra-expertise van een autoschade voor rekening zijn van de verzekering van de tegenpartij? Het gaat om het volgende : Iemand is achterop mijn auto gereden. Aansprakelijkheid erkend. De taxatie is gedaan door schadeherstelbedrijf Nijland te Hengelo en een expert in dienst van Unive. Totale schade € 1380,-  Ben ik het mee eens. Aftrek oude schade aan bumper € 440,- . Hier ben ik het niet mee eens. Dit bedrag staat in het expertiserapport voor het repareren en spuiten van de gehele bumper. Ik ben met de auto bij een ander lakschadeherstelbedrijf geweest. (lakschadeherstel twente) De oude schade is door dit bedrijf te herstellen voor € 130,- (spotrepair). Mijn mening is dat dit bedrag mag worden afgetrokken van de totale schade en niet € 440,-. Indien de expert van Unive bij de € 440,- aftrek blijft overweeg ik een contra-expertise. 1e vraag:  Is deze contra-expertise altijd voor rekening van Unive ? 2e vraag:  wordt er een vergoeding gegeven voor uren en km die gemaakt zijn? O.a. 2x met 2 auto’s en 2 personen naar het herstelbedrijf, mailen met de expert van Unive, Heb op zijn verzoek een foto gestuurd van het aanrijdingsformulier.

 9. M.i ten onrechte een overtreding begaan

  Gevraagd op 04 februari 2019

  Ik rijd op een voorrangsweg en wil rechts afslaan, ik sta stil om te kijken of er verkeer aankomt. Ik zie niets, trek op en sta stil op haaientanden ca 95 cm voor een fietspad, want plotseling is  er een scooter die remt voor mij en slipt, geen aanrijding. Scooter reed hard - 40 km/uur en was niet te zien door mijn vrouw en mij - ws geen licht op. Mij wordt de schuld gegeven 80 no-claim weg. Kunt u raad schaffen?

 10. Schuld bij aanrijding

  Gevraagd op 30 januari 2019

  Ik verlaat een parkeergarage met mijn Peugeot 308 bouwjaar 2015. Aan het eind van de uitrit stop ik om al het verkeer voorrang te verlenen. Ik rijd de weg op en er rijdt een auto tegen ons aan. Een Volkswagen Up, bouwjaar onbekend. Wij stonden dus al op de weg toen de tegenpartij tegen ons aanreed. Deze auto kwam van zijn weghelft plotseling "overgestoken" naar de weghelft waar wij reden. Deze auto rijdt tegen het verkeer in op onze weghelft. Bestuurder moest een fietser ontwijken. Voordat wij uit konden uit stappen om foto's te maken heeft de bestuurder van de tegenpartij zijn auto 3 meter achteruit gereden. De foto's die wij daarna maakten, geven dus niet meer de juiste situatie van de stand van de auto van de tegenpartij aan. Op het aanrijdingsformulier staat dat de tegenpartij stil stond. Bij de rubriek opmerkingen zegt de bestuurder "kon niet op tijd stoppen toen ik een fietser ontweek. Toch zegt mijn verzekering dat ik schuldig ben...