Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

227 expert vragen

 1. Voorrang situatie kruispunt met voorrang voor afslaand verkeer

  Gevraagd op 17 februari 2019

  Er is een voorrang situatie in ons dorp waar we ons met meerdere mensen het hoofd over hebben gebroken. Het is een kruising met voorrang voor verkeer in de bocht naar rechts met uitritten voor de 2 aansluitende banen. Stel je komt met de auto op de voorrangsweg en je wilt linksaf en tegelijk wil een auto vanuit recht voor rechtsaf de voorrangsweg opdraaien, wie heeft er dan voorrang?

 2. Mag je (terug)invoegen vanaf een uitrijstrook als deze ook de invoegstrook is? (vr7 anwb test)

  Gevraagd op 14 februari 2019

  In de verkeersquiz uit de kampioen / van de anwb site, staat een vraag over het terug mogen invoegen vanaf een uitrijstrook. Hoe zit deze regel als de uitrijstrook ook de invoegstrook is. Voorbeeld situatie, met enige regelmaat tref ik een 2 baans snelweg met 130km max snelheid, rechts ervan komt een gecombineerde in/uitvoegstrook. Veelal is het zeer druk op de rechterbaan van de snelweg en rijden veel automobilisten, die willen invoegen ver door, mogen zij dan nog wel invoegen op ten duur?

 3. Definitie file

  Gevraagd op 12 februari 2019

  In de verkeersquiz 'nieuwe regels en borden' wordt bij de uitleg van het antwoord op vraag 19 vermeld dat de snelheid van de file hoog kan zijn, tot wel maximumsnelheid. Dit verbaast mij; in de verschillende definities van files spreekt men over langzaam rijdend of stilstaand verkeer met een maximale snelheid van 50 km/u. Op auto(snel)wegen ligt de maximum snelheid doorgaans tussen 100-130 km/u. Een file bij 100 km/u... Hoe zit dat?

 4. Quiz

  Gevraagd op 10 februari 2019

  Ik heb de verkeers quiz gedaan en had er 3 fout o.a de vraag bij een lege weg met meerdere rijstoken ,dan ligt het voor de hand dat je antwoord is dat je links moet inhalen. Kijk iedereen weet dat je in de file R mag inhalen. En de vraag van een rouwstoet vraag gewoon of je een stoet mag doorsnijden.

 5. Vraag over verkeersquiz

  Gevraagd op 10 februari 2019

  In uw verkeersquiz staat bij vraag 7 dat je op een uitrit/uitvoegstrook met een onderbroken streep niet weer terug naar links mag. Als je vanaf de A4 richting Amsterdam bij de Plaspoelpolder de afslag naar de A13 richting Rotterdam neemt, kom je na een scherpe bocht bij verkeerslichten. Daar ga je rechtsaf en zo kom je op de invoegstrook voor de A13. Maar dit is tevens de uitvoegstrook voor afrit 8 naar Delft-Noord en ziet er precies zo uit als op de foto bij vraag 7. Volgens het antwoord op die vraag zou je dus bij zo'n onderbroken streep niet naar links mogen, maar dan zou je nooit naar links kunnen invoegen op de A13. Mis ik iets of klopt deze regel niet helemaal?

 6. Te volgen rijbaan bij verschillende snelheid per rijbaan

  Gevraagd op 09 februari 2019

  Als ik 's nachts rij gebeurd het wel eens dat ik op de snelweg op de rechter strook 80km/u mag rijden en op de linker 100km/u. In principe wil ik zo snel mogelijk naar huis. Maar ik moet ook rechts aanhouden. Mag ik op de linkerbaan 100km/u rijden terwijl er op de rechter strook geen verkeer is?

 7. Test verkeersregels op website

  Gevraagd op 09 februari 2019

  Als je eenmaal rijdt op een uitvoegstrook mag je volgens uw test niet meer terug invoegen op de snelweg. Akkoord, ik heb daar een voorstelling bij. Echter als ik, komende van Kolham (afslag 40) op de E22 wil invoegen rij ik tevens op de uitvoegstrook van afslag 41 (Hoogezand). Reden waarom ik de vraag fout heb beantwoord. Erg verwarrend voor mij en wat is hier wijsheid?

 8. Verkeersregels

  Gevraagd op 09 februari 2019

  Gelezen dat de automobilist zo slecht is in het herkennen van de verkeersborden. Het is erg gemakkelijk om zich te verschuilen achter de ambtelijk zin : hij dient zich op de hoogte te stellen bla bla en de ANWB verschuilt zich daar ook achter hoe/wat zou de ANWB ervan vinden om een link te plaatsen op zijn site naar de verklaringen van de hele wirwar, het woud van borden....of gaat de ANWB aangeven koopt u elk jaar maar 'n boekje van ik-weet-niet-hoeveel geld.

 9. Verkeersbord

  Gevraagd op 07 februari 2019

  Mag ik parkeren bij een bord kiss and ride?

 10. Uitrijstrook

  Gevraagd op 07 februari 2019

  In de verkeersquiz staat als het goede antwoord, dat je niet meer terug naar links mag. Waarom wordt dat dan niet duidelijk gemaakt met een doorgetrokken streep. Het lijkt me maar een kleine moeite.