Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

81 expert vragen

 1. Autorijen met beperkingen

  Gevraagd op 19 februari 2019

  Op blz. 31 (EXPERTS) van de Kampioen staat er geen wettelijke bepaling is waarin staat met welke aandoening iemand wel of niet mag autorijden. Mijn man is door een herseninfarct rechtszijdig verlamd maar heeft toch een rijbewijs kunnen halen maar daarop staat aan de achterzijde bij nummer 12 'Beperkingen/meldingen' BE: 10, 100, 20, 25, 35, 40. Wat betekenen die cijfers dan als u zegt dat er geen wettelijke bepaling bestaat?

 2. Verhuizing naar buitenland

  Gevraagd op 18 februari 2019

  Nog een vraag voor Jos van der Drift. Ervan uitgaande dat het na verhuizing is gelukt om een Frans kenteken/nummerbord te krijgen. En de auto in Frankrijk te verzekeren. Is dat dan voldoende? Of moet dan ook nog het rijbewijs omgezet worden in naar een Frans rijbewijs? en zo ja is dat dan niet in conflict met een Nederlands paspoort. Het is namelijk niet de bedoeling om Frans staatsburger te worden. Alleen om het vestigingsadres om te zetten van Nederland naar Frankrijk.

 3. Rijbewijs

  Gevraagd op 12 februari 2019

  Hoelang mag je rijbewijs verlopen zijn?

 4. Wanneer is het toegestaan om met een B rijbewijs met een zwaardere aanhangwagen te rijden?

  Gevraagd op 11 februari 2019

  Wij hebben uit een brochure van het CBR het volgende: Rijbewijs B: geeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto met een aanhangwagen die, inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan 750 kg. In bepaalde gevallen is het bovendien toegestaan een zwaardere aanhangwagen dan 750 kg te trekken met alleen geldig Ned. Rijbewijs B. Daar zijn echter twee voorwaarden aan verbonden n.m: - de aanhanger mag, inclusief laadvermogen niet meer wegen dan de ledige   massa van het trekkende voertuig. - de toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer zijn   dan 3500 kg.

 5. Verlenging rijbewijs

  Gevraagd op 30 januari 2019

  Heb in okt. gezondheids formulier opgestuurd. Tot nu toe niets terugontvangen. Rijbewijs verloopt 5 februari. Mag toch rijden met verlopen rijbewijs, omdat de schuld ligt bij het CBR?

 6. Geldigheidsduur van medische keuring

  Gevraagd op 24 januari 2019

  Ik wil ruim van te voren, 5 maanden, beginnen met het verlengen van mijn rijbewijs. Diabetes, dus ook medische keuring en oogarts keuring. Hoelang blijven deze keuringen gelding?

 7. Rijbewijs nog niet opgehaald, toch verzekerd?

  Gevraagd op 24 januari 2019

  Ik heb m'n rijbewijs verlengd, hij ligt al klaar, maar heb hem nog niet opgehaald. Ben ik dan verzekerd als ik achter het stuur kruip?

 8. NL rijbewijs B voldoende voor Camper met GVM 4490 kg?

  Gevraagd op 23 januari 2019

  Dag, deze vraag al eerder gesteld maar kan deze niet in het overzicht terugvinden. Wij rijden met een NL rijbewijs B in een Australische camper met een GVM van max 4490 kg. Op het internationale rijbewijs staat bij NL rijbewijs B een max van 3500 kg. Dus 1000 kg lager. Heb ik het juiste NL rijbewijs voor deze camper met GVM van 4490 KG?

 9. Maximum toelaatbare massa auto verlagen

  Gevraagd op 03 januari 2019

  Ik heb een Mitsubishi Outlander, is het verstandig om deze met een maximum massa van 2.070 met 75 kg te verlagen om dan een caravan van max 1500kg te trekken. Het ledig gewicht van de...

 10. Vraag over rijbewijs BE nodig of niet

  Gevraagd op 03 januari 2019

  Heeft de bestuurder van een combinatie van een auto Mitsubishi Outlander (massa ledig gewicht 1440 kg) met een caravan van maximaal laadvermogen 1500 kg, een rijbewijs B of B.E nodig?