Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

210 expert vragen

 1. Milieusticker onderweg naar Movie Park?

  Gevraagd op 19 april 2019

  Mijn plan was om naar Movie Park Germany te gaan, maar ik kom er nu niet uit of ik onderweg daar naartoe een milieusticker nodig heb. Het is mij niet duidelijk of de sticker alleen in stadscentra verplicht is of ook op de tussengelegen gebieden.

 2. Verkoop dieselauto verstandig?

  Gevraagd op 15 april 2019

  Is het standpunt hierin veranderd gezien de ontwikkelingen en besluiten van afgelopen vrijdag ten aanzien van de milieuzones in Nederland?

 3. Milieuzones

  Gevraagd op 28 maart 2019

  Ik werd bij een recent bezoek aan Arnhem verrast door mobiele borden die wezen op het inrijden van een milieuzone. Monitort de ANWB gemeentes op de legitimiteit van het instellen van een milieuzone (luchtkwaliteit onder de norm)? Is het legitiem om auto's op basis van leeftijd uit een zone te bannen? Kortom, is de juridische houdbaarheid al getoets van het stellen dat een auto van een bepaalde leeftijd boven de norm uitstoot en een auto van iets jonger onder de norm? Los van merk, type en technische staat? Ik kan mij niet voorstellen dat alle auto's van ouder dan een bepaalde leeftijd meer uitstoten dan alle auto's van jonger dan een bepaalde leeftijd. Dat lijkt me wel een erg grove simplificering en deze gedachtengang volgend een vorm van rechts-ongelijkheid. Het lijkt me nu alsof een gemeente evengoed kan besluiten om auto's hoger dan 150cm te weren, auto's zwaarder dan 1400kg of auto's met banden met een een C-klasse of lager voor brandstofverbruik. Allemaal vrij arbitrair.

 4. Milieusticker in Winterberg

  Gevraagd op 26 maart 2019

  Moet ik een milieusticker op mijn auto hebben als ik naar Winterberg in Duitsland ga? Ik heb een diesel uit het jaar 1997 en vertrek vanuit Hardenberg.

 5. CO2 sticker voor rijden in Duitsland

  Gevraagd op 24 maart 2019

  Mijn auto is een Toyota C-HR Hybride. Heb ik dan voor het rijden in Duitsland een CO2 sticker nodig. De auto is van 2017. Waar kan ik deze CO2 sticker kopen. Kan dit ook via de ANWB?

 6. Tol camper boven 3500 kilo Oostenrijk Go-Box

  Gevraagd op 15 maart 2019

  U vraagt naar de milieuklasse van uw camper. Op 20 april 2018 is er een vraag gesteld over de euro emissieklasse van een camper om een go-box aan te vragen in Oostenrijk. Nu staat er niet hoe het is afgelopen. Ik heb namelijk het zelfde probleem. Echter vragen ze in Oostenrijk om een soort van bewijs te overleggen. En waar kan ik een soortelijk bewijs aanvragen?

 7. HG generator milieuzone

  Gevraagd op 14 maart 2019

  Wat is de mening van de ANWB over het inbouwen van een HG generator in een personenauto, specifiek Nissan Almera Tino, 1800CC. www.meerkilometers.nl is de importeur. We overwegen een tweede hands buscamper te kopen. Vanaf welk jaartal mag een diesel uitvoering in milieuzones rijden in Nederland en overige Europese landen?

 8. Is eco vignet in Frankrijk voor huurauto's niet verplicht?

  Gevraagd op 14 maart 2019

  Volgens BERTILDE KOBUS van SUNNY CARS is een ECO VIGNET in Frankrijk NIET VERPLICHT. Klopt dat? Enige toelichting: de gehuurde auto staat klaar op de luchthaven van Carcassonne, departement 11 "AUDE". In dit departement is momenteel (nog) geen tijdelijke of permanente milieuzone. Wellicht is in de AUDE dan geenneco-vignet verplicht?

 9. Euro zones en CO2 uitstoot

  Gevraagd op 11 maart 2019

  Ik ben in het keuzeproces voor een andere auto: ik reed een diesel oude Volvo, heb nu naar Volvo V50 benzine gekeken 2011 en naar Volvo V40 diesel 2015. Volgens mij is de diesel euro 6, dus daar zit ik goed mee voor aankomende tijd, wel hogere wegenbelasting. Als ik de co2 uitstoot lees dan is dat 85 gr/km voor deze auto.

 10. Dieselauto in Brussel

  Gevraagd op 05 maart 2019

  Ik heb een Audi A6 uit 2008. Mag ik een dagje Brussel bezoeken?