Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

197 expert vragen

 1. Kentekenbewijs LEZ Brussel

  Gevraagd op 18 februari 2019

  Bij enkele (andere) vragen op het forum over de registratie voor de LEZ Brussel zegt u: "Het enige document dat u verplicht moet uploaden is het kentekenbewijs". Wat is in dit verband het kentekenbewijs?

 2. Oldtimer vrachtauto

  Gevraagd op 15 februari 2019

  Ik rij een oude brandweervrachtauto van 40 jaar oud die ik gebruik als camper. Dit roept nogal wat vragen op. -Bestaat er een particuliere pechhulp voor vrachtauto's? -Mag ik met de oldtimer vrachtauto toch de milieuzones in in Duitsland? -Hoe zit het met de tolwegen in Duitsland, Polen en Frankrijk?

 3. Diesel auto schoner dan benzine aardgas LPG elektrisch

  Gevraagd op 13 februari 2019

  Hoe is het toch mogelijk dat in de nieuwe Kampioen de diesel auto nog steeds zo verketterd wordt. Dit is compleet achterhaald door de nieuwste ontwikkelingen door Bosch. Diesel is op dit moment het schoonste alternatief met een praktijk uitstoot van 16 miligram nox per kilometer, en een benzine motor stoot tussen 10 en 62 x zoveel fijnstof uit als de nieuwste diesels.

 4. Diesel uitstoot

  Gevraagd op 12 februari 2019

  In de Kampioen nr2, stelling waar/niet waar. Kader 'waarom is diesel zo schadelijk' de zin: diesels van voor 2009 vervuilen het meest. Volgens mij zijn ze op roetuitstoot vervuilender (wat nauwelijks invloed heeft op de gezondheid, want de partikels zijn te groot om door het lichaam opgenomen te kunnen worden. De neerslag is niet fijn voor het milieu, dat is duidelijk).

 5. Diesel

  Gevraagd op 11 februari 2019

  Er is een leuk stukje geschreven in de kampioen dat de oude diesels moeilijk krijgen. Eerder discriminerend, ik heb een camper met groene sticker Ik wil lpg injectie laten inbouwen, in Friesland krijg je 2500 subsidie. Mijn provincie zegt nee. Grapje komt op 2200 euro. In Polen voor het zelfde 665 euro. Ik vind dat jullie ook iets moeten betekenen voor campers en klassiekers op diesel.

 6. Uitstoot dieselauto’s.

  Gevraagd op 09 februari 2019

  In de laatste kampioen staat een “verhaal” over dieselauto’s. Het is heel jammer, dat dhr. de Jong zijn feiten niet op een rijtje heeft.Ja de oudere diesels zijn zeer vervuilend, maar de nieuwste Euro6 diesels zijn vaak zelfs schoner dan benzinemotoren. De ADAC heeft een aantal van de nieuwste diesels getest en deze blijken serieus schoon te zijn. Zelfs zo schoon, dat als je alle aspecten meeneemt deze moderne diesel wel eens schoner kan zijn als een kleine EV (een Tesla achtige is natuurlijk helemaal niet schoon; kijk b.v. naar de fijnstof, die van de banden afkomt als je steeds hard accelereert). Een diesel met AdBlue, die heeft een minimale fijnstof uitstoot (ongeveer gelijk aan een moderne driecilinder turbo benzine motor) en de uitstoot van stikstofoxiden is bewezen lager, dan diezelfde driecilinder turbo benzinemotor (vergelijkende test tussen diesels en Ford driecilinders). U heeft bij de ANWB genoeg kennis om de waarheid te kennen, waarom schrijft u die niet en maakt u een stemmingmakend stuk over de diesel? U kent de achtergrond van AdBlue toch wel? Het in de tuinbouw gebruikte Ureum, waarmee uitlaatgassen gereinigd worden en dan zonder meer de kas in worden geblazen.

 7. Diesel is schoner dan benzine?

  Gevraagd op 07 februari 2019

  De uitkomsten zijn onlangs gepubliceerd in Scientific Reports. Ze werden al in oktober 2016 aangedragen, maar doorliepen daarna een bijna driekwart jaar durende acceptatieprocedure. De wetenschappelijke studie stond onder supervisie van onderzoekers in Zwitserland en Noorwegen, ondersteund door Hayes en vakgenoten in Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Zij analyseerden de uitstoot van koolstof bevattende deeltjes en stikstofoxiden bij de uitlaatpijp. Dat gebeurde onder meer in het Paul Scherrer Institute nabij Zürich, met medewerking van Zwitserse en Franse overheden. montreal-onderzoek-diesel-benzine. 

 8. Zakelijk of particulier milieuzone

  Gevraagd op 30 januari 2019

  Ik heb een Defender diesel 1999 op zakelijk kenteken. Als ik deze laat overzetten op particulier mag ik dan wel de milieu zone in?

 9. Milieusticker Duitsland

  Gevraagd op 30 januari 2019

  Is een milieusticker voor mijn mondeo uit 2009 2.0 flexfeul kent. 19 JRH 9 nodig.Wij gaan omg. Saarburg/Trier.

 10. Milieusticker Duitsland

  Gevraagd op 27 januari 2019

  Moet je de Duitse milieusticker elk jaar opnieuw kopen of blijft een eenmaal gekochte sticker geldig?