Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

319 expert vragen

 1. Diesel kopen of niet?

  Gevraagd op 21 februari 2019

  Ik heb nu een diesel uit 2001. Wil eigenlijk een andere auto. Een Volkswagen Touran diesel uit 2012. Of moet ik toch voor benzine gaan? Rij 29000 km per jaar. Auto kost €10900. Dit gezien alle perikelen rondom diesel.

 2. Emissie normen 2019 en 2020 nieuwe bedrijfswagens

  Gevraagd op 15 februari 2019

  Ik wil een nieuwe lichte bedrijfswagen kopen. Maar deze blijkt alleen te voldoen aan euro 6c normering. Is het verstandig om nu een nieuwe bedrijfswagen te kopen of niet? En tweede vraag: kan er achteraf een filter ingebouwd worden waardoor voldaan kan worden aan euro 6d normen? Het betreft een Mercedes Benz Vito dubbele cabine.

 3. Diesel roetfilter

  Gevraagd op 13 februari 2019

  Wij hebben een camper met bouwjaar 2002! Is het zinvol om er een roetfilter onder te plaatsen? Deze kost ook nog eens €1200,-. Wij hebben een vignet 3 voor Duitsland. Wat wordt het met roetfilter?

 4. Diesel auto schoner dan benzine aardgas LPG elektrisch

  Gevraagd op 13 februari 2019

  Hoe is het toch mogelijk dat in de nieuwe Kampioen de diesel auto nog steeds zo verketterd wordt. Dit is compleet achterhaald door de nieuwste ontwikkelingen door Bosch. Diesel is op dit moment het schoonste alternatief met een praktijk uitstoot van 16 miligram nox per kilometer, en een benzine motor stoot tussen 10 en 62 x zoveel fijnstof uit als de nieuwste diesels.

 5. Diesel uitstoot

  Gevraagd op 12 februari 2019

  In de Kampioen nr2, stelling waar/niet waar. Kader 'waarom is diesel zo schadelijk' de zin: diesels van voor 2009 vervuilen het meest. Volgens mij zijn ze op roetuitstoot vervuilender (wat nauwelijks invloed heeft op de gezondheid, want de partikels zijn te groot om door het lichaam opgenomen te kunnen worden. De neerslag is niet fijn voor het milieu, dat is duidelijk).

 6. Reinigen roetfilter

  Gevraagd op 11 februari 2019

  Ik ben in het bezit van een Golf stationcar diesel V met 265.000 km op de teller. De dealer gaf aan dat een nieuw roetfilter ca. 2000,- euro gaat kosten. Nu las ik op uw site dat het roetfilter gereinigd kan worden tegen aanzienlijk lagere kosten. Daar ik dit wel door een betrouwbaar bedrijf wil laten doen, daar ook het motormanagement dan gereset zal moeten worden, zou ik graag willen weten of Uw bedrijven kunt aanbevelen. Ik woon in Elburg. Ook op dit terrein zullen er wel veel beunhazen zijn. Ik heb gezien dat er een bedrijf in Harderwijk is Buechli en DPF Green in Hattem. ​​​​​​​Ik hoor graag van U.

 7. Diesel

  Gevraagd op 11 februari 2019

  Er is een leuk stukje geschreven in de kampioen dat de oude diesels moeilijk krijgen. Eerder discriminerend, ik heb een camper met groene sticker Ik wil lpg injectie laten inbouwen, in Friesland krijg je 2500 subsidie. Mijn provincie zegt nee. Grapje komt op 2200 euro. In Polen voor het zelfde 665 euro. Ik vind dat jullie ook iets moeten betekenen voor campers en klassiekers op diesel.

 8. Uitstoot dieselauto’s.

  Gevraagd op 09 februari 2019

  In de laatste kampioen staat een “verhaal” over dieselauto’s. Het is heel jammer, dat dhr. de Jong zijn feiten niet op een rijtje heeft.Ja de oudere diesels zijn zeer vervuilend, maar de nieuwste Euro6 diesels zijn vaak zelfs schoner dan benzinemotoren. De ADAC heeft een aantal van de nieuwste diesels getest en deze blijken serieus schoon te zijn. Zelfs zo schoon, dat als je alle aspecten meeneemt deze moderne diesel wel eens schoner kan zijn als een kleine EV (een Tesla achtige is natuurlijk helemaal niet schoon; kijk b.v. naar de fijnstof, die van de banden afkomt als je steeds hard accelereert). Een diesel met AdBlue, die heeft een minimale fijnstof uitstoot (ongeveer gelijk aan een moderne driecilinder turbo benzine motor) en de uitstoot van stikstofoxiden is bewezen lager, dan diezelfde driecilinder turbo benzinemotor (vergelijkende test tussen diesels en Ford driecilinders). U heeft bij de ANWB genoeg kennis om de waarheid te kennen, waarom schrijft u die niet en maakt u een stemmingmakend stuk over de diesel? U kent de achtergrond van AdBlue toch wel? Het in de tuinbouw gebruikte Ureum, waarmee uitlaatgassen gereinigd worden en dan zonder meer de kas in worden geblazen.

 9. Diesel starten

  Gevraagd op 09 februari 2019

  Heb een Fiat Doblo uit 2006 kmstand 140000. Sinds kort bij eerste keer starten loopt meteen maar als hij afslaat en ik hem een 2e keer wil starten lukt het niet, dag later zelfde probleem. Raar maar waar.

 10. Diesel is schoner dan benzine?

  Gevraagd op 07 februari 2019

  De uitkomsten zijn onlangs gepubliceerd in Scientific Reports. Ze werden al in oktober 2016 aangedragen, maar doorliepen daarna een bijna driekwart jaar durende acceptatieprocedure. De wetenschappelijke studie stond onder supervisie van onderzoekers in Zwitserland en Noorwegen, ondersteund door Hayes en vakgenoten in Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Zij analyseerden de uitstoot van koolstof bevattende deeltjes en stikstofoxiden bij de uitlaatpijp. Dat gebeurde onder meer in het Paul Scherrer Institute nabij Zürich, met medewerking van Zwitserse en Franse overheden. montreal-onderzoek-diesel-benzine.