Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

623 expert vragen

 1. Banden specificaties

  Gevraagd op 18 april 2019

  Ik wil online banden kopen voor mijn Volvo V70 D3 163pk MY2012, bandenmaat is 225/50R17. De volgende eigenschappen van een band lijken mij van belang: Weerstand tegen cuppen, comfort, stuurprecisie, afrolgeluid, levensduur, velgbescherming, ongevoelig voor schade door stoeprand. De Michelin Primacy 4 lijkt mij op basis van testen en adviezen een geschikte keuze, in loadklasse 98. Tot zover, zo goed. Echter, sommige bedrijven leveren deze band (alleen) in snelheidsklasse V (240kmh), en andere in W(270kmh). Verder kom ik bij sommigen nog extra kenmerken tegen zoals XL (Extra Load), DT (Different Thread), MFS (Max Flange Shield), FSL (Velgbescherming), en tenslotte nog VOL (Gehomologeerd voor Volvo). Dat klinkt interessant en aantrekkelijk. 1. Is een band met 'VOLVO homologatie' echter echt een andere band dan een 'standaard' Primacy 4? 2. Heeft het zin een XL band te kopen?

 2. APK eisen

  Gevraagd op 18 april 2019

  Onze auto (Chrysler Grand Voyager uit 2011, origineel uit de VS) heeft bandenspanningssensoren. Na het vervangen van een voorband geeft deze sensor telkens een melding dat de bandenspanning niet goed is. Maar die is wel goed. Heb de foutmelding een aantal keren laten checken door de garage, maar alles schijnt normaal te werken/ze krijgen geen foutmelding te zien op hun apparatuur. Nu mij vraag: kan de auto hierop worden afgekeurd op de APK?

 3. Bandenspanning

  Gevraagd op 14 april 2019

  Ik heb een Opel Zafira automaat. Met die auto moet ik regelmatig een zeer steile korte helling oprijden, de banden beginnen vaak te slippen en te roken. Wat is nu beter, hoge bandenspanning met weinig wrijving of juist zachte( lage) bandenspanning met meer wrijving?

 4. Reservewiel in bagageruimte

  Gevraagd op 14 april 2019

  Sinds kort heb ik een Opel Mokka van mei 2014. De auto is voorzien van een FlexFix fietsdrager, die is gemonteerd onder de afdekplaat van de bagageruimte. Daar is geen ruimte meer voor het reservewiel, dat nu boven op de afdekplaat in de bagageruimte ligt. Dat is lastig als je ook bagage wilt meenemen. Kan dat reservewiel rechtop tegen een zijkant van de auto worden vastgemaakt, zoja, hoe?

 5. Wisselen van banden

  Gevraagd op 10 april 2019

  Kan een band maat 215/60R17 op een auto met band 225/65R17?

 6. Korting banden

  Gevraagd op 08 april 2019

  In het verleden heb ik met korting van de anwb autobanden gekocht bij Kwikfit. Is dit nog steeds mogelijk?

 7. Compressor aan te raden?

  Gevraagd op 07 april 2019

  Bij de Lidl komt deze week de Parkside compressor PKZ 180 C4 in de aanbieding voor euro 49,99. Is dat een goede koop om autobanden op te pompen? Ik kom vaak pechgevallen met lekke banden tegen op de vluchtstrook en vaak zijn ze voor een paar kilometer al geholpen met nieuwe lucht in de autoband.

 8. Velgen en banden onder BMW G31

  Gevraagd op 04 april 2019

  Afgelopen vrijdag heb ik een BMW 520i Touring opgehaald bij de BMW dealer. Officieel zaten er 19 inch velgen met runflat banden onder de auto. Ik vond de 19 inch velgen en banden te stug rijden. Ik kon bij de BMW dealer kiezen voor 18 inch velgen en dat rijdt met veel meer comfort. Banden zij geen runflat banden. Nu lees ik in autoweek van deze week,dat onder een BMW runflat banden horen te zitten. "BMW heeft de systemen bij de auto ontwikkeld op basis van runflat banden. Wijk je daarvan af dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Mijn BMW dealer wimpelt dat af. Kan mij ook niet vertellen of de velgen onder mijn auto geschikt zijn voor runflat banden. Jammer, want ik was blij met de auto. Ik wil graag weten of het echt wel veilig is. Wie heeft er nu gelijk?

 9. Bandenmaat op Toyota

  Gevraagd op 28 maart 2019

  Ik heb een Toyota Yaris gekocht waar 175/65 R15 winterbanden op bleken te zitten. Nu heb ik een setje zomerbanden op velg op de kop kunnen tikken, maar tot mijn schrik zie ik nu dat de maat anders is, namelijk 175/65 R14. Qua velg passen de banden op mijn Yaris, maar is het aan te raden om een kleinere band te gebruiken, en wat zijn de eventuele gevolgen?

 10. Andere maat zomerbanden

  Gevraagd op 26 maart 2019

  Ik wil de zomerbanden vervangen van mijn Skoda Yeti (2011)  met de maat 215/60/16H. Deze bandenmaat vind ik niet in uw test. Welke alternatieve maat kan ik ook gebruiken?