Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

74 expert vragen

 1. Voorrang tram bij stoplicht

  Gevraagd op 09 juli 2019

  Een tram van HTM heeft auto total loss gereden bij stoplicht. Auto trok op nadat licht groen werd, werd geschept door tram en meters meegesleurd. Er zijn getuigen. HTM stelt dat de getuigenverklaring niet doorslaggevend kan zijn omdat een groen licht niets zegt over "de negenoog". De getuigenverklaringen en verklaring van trambestuurder niet geheel (snelheid auto: getuigen langzaam, vanuit stilstand vs trambestuurder: hoge snelheid; trambestuurder : belsignalen, getuigen en auto niet gehoord). Vragen: heeft tram altijd voorrang, ook al rijd je door een groen licht? HTM reageert niet op brieven, wat kun je hieraan doen? Proceskosten waarscijnlijk te hoog gezien schade auto

 2. Wie is fout?

  Gevraagd op 20 mei 2019

  Ik rijd een voorrangsweg op  links op de voorrangsweg komt een auto waarvan ik de snelheid onvoldoende ingeschat heb. Hij rijdt achter op mijn auto. Heb ik schuld? Hij rijdt toch achterop mijn auto?

 3. Restwaarde

  Gevraagd op 15 mei 2019

  Mijn auto is door een kind bekrast, en is nu economisch total loss schaderapport 2772 euro. Auto is uit 2001, Opel Zafira Kan ik ouders van het kind meer vragen om uit te keren dan de dagwaarde? Schade herstel is niet reeel gezien de waarde van de auto maar dagwaarde kan ik niet terug zien in Koerslijst. Hoe kan ik de waarde bepalen? mijn garage zegt dat er net dure reparaties zijn geweest en de auto meer waard is dan de gangbare opkoop bedrag. Schat 1900 euro. 

 4. Schade door opzet achteruitrijden voorganger bij parkeren

  Gevraagd op 20 maart 2019

  Wat kan ik hieraan doen. De dader is mijn buurman die dacht niemand ziet het dus.. er was meer dan genoeg ruimte voor wel 2 auto's. Het is door getuige gehoord en gezien.

 5. Aansprakelijk voor auto met oververhitte motor?

  Gevraagd op 01 maart 2019

  Wij zijn gestrand met een huurauto met oververhitte motor. Bleek dat echt de hele radiateur en expansie vat leeg was. Zelf expansie vat gevuld,  een derde persoon en de verhuurder hebben de radiateur gevuld. Daarna geprobeerd te starten maar helaas. Nu blijkt door het water wat bij gevuld is het blok gescheurd is en vol met water zit. Motorblok dus overleden.  Nou willen ze de schade op ons verhalen. Is dat reëel?

 6. Wie is aansprakelijk?

  Gevraagd op 14 februari 2019

  Fietsend uit een korte straat passeer ik een stoep om rechtsaf de rijweg op te kunnen fietsen, ik heb haaientanden en moet voorrang verlenen, over het trottoir komt een fietser van rechts, er is voor mij rechts beperkt zicht, er ontstaat een aanrijding, meneer heeft geen letsel, ik heb twee gebroken rugwervels.

 7. Distributieriem binnen een jaar kapot

  Gevraagd op 07 februari 2019

  In november 2018 auto bij handelaar gekocht, hier werd gezegd dat de distributie riem in juni 2018 was vervangen (niet door hem, maar stond in het onderhoudsboekje en stond op de motor geschreven). Afgelopen dinsdag is mijn distributie riem tijdens het naar huis rijden gebroken. Ben toen door Paul (ANWB) naar garage gesleept. Auto is bij zo veel verschillende garages gerepareerd door vorige eigenaar dat het moeilijk achter halen is wie distributie riem heeft geplaatst in 2018. Aantal gebeld maar ontkennen deze te hebben geplaatst. ​​​​​​​ Kan ik het dan wel op de handelaar verhalen en zou hij dit moeten repareren? Of hebben jullie nog een andere suggestie? Hoor graag van u.

 8. Doorrijden na een niet bemerkte botsing

  Gevraagd op 01 februari 2019

  Door linksaf, 100% veilig,in te voegen (meer dan 100m invoeg-afstand op 50 km/uur weg) v.e. wagen die veel sneller gereden moet hebben, dan de toegestane 50 km/uur, interpreteerde ik die "schampscheut" als een herschikking binnen mijn wagen van mijn rolstoel en/of wandelstok. Ik ben in mijn onschuld (zonder vluchtgedrag) doorgereden, naar mijn bestemming, en werd gevolgd door wederpartij, (1 á 2 km verder). Die mij daar aansprakelijk stelde voor de schade. Echter uit de schade blijkt, dat zij mij het eerst getroffen moet hebben. a) Ben ik rechteloos door te zijn doorgereden (niet gevlucht!) b Kan ik  haar aansprakelijk stellen voor mijn/de schade doordat zij, aantoonbaar, te snel reed op een 50 km/uur weg?

 9. Toegang werkplaats garage

  Gevraagd op 29 december 2018

  Een jaar geleden heb ik een auto gekocht bij een andere merkgarage dan voorheen. Onlangs heeft mijn auto daar een grote beurt gehad. Toen men aan mijn auto bezig was heb ik de recepti...

 10. wegvallen afdekking eigen risico schade huurauto buitenland door ontbreken politie rapport

  Gevraagd op 29 november 2018

  Ik had in Duitsland voor een dag een busje gehuurd. Bij het afsluiten van de verhuurovereenkomst heb ik betaald voor een verzekering die de schade verlaagt naar 750 Euro. Een voorwaar...