Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

198 expert vragen

 1. Dragen van autogordel

  Gevraagd op 07 april 2019

  Ik heb helaas de pech dat ik 3x aan mijn linkerschouder ben geopereerd, uiteindelijk is bij de laatste operatie een pees vervangen door een tie rip echter deze is met een schroef in mijn schouder geplaatst. De plek waar de schroef zit is zo gevoelig dat bij aanraking alleen al pijnscheuten door mijn lijf schieten. Schroef weer operatief laten verwijderen is geen optie helaas. Als bestuurder van een auto heb ik nu het probleem dat de autogordel precies over deze plek heen loopt waardoor het onmogelijk is de autogordel als bestuurder te dragen. Ook een gordelhoes geeft geen verlichting. Ik heb nu van het RDW een vrijwaring voor het dragen van een autogordel gekregen maar draag eigenlijk altijd de autogordel onder mijn arm door zodat ik toch vastzit. Laatst las ik echter een ingezonden brief van een agent waarin hij dames dringend verzocht de gordel goed te dragen en niet onder hun arm door omdat bij een botsing het bovenlichaam naar voren klapt met als gevolg dat de nek breekt door de kracht van de ontploffende airbag. Ik ging er eigenlijk altijd van uit dat door de gordel op deze manier te dragen nog redelijk veilig in de auto te zitten hetgeen hier dus wordt tegengesproken. Zonder gordel zit ik helemaal niet veilig in de auto, met aangepaste draagwijze dus ook niet, gewoon kan ik hem niet dragen. Heeft u voor mij een oplossing?? wellicht te overvloede, als ik passagier ben zit ik altijd rechts in de auto zodat de gordel over mijn rechterschouder loopt en derhalve ik geen problemen ondervind.

 2. Schade aan auto

  Gevraagd op 05 april 2019

  Kan er aan de aard en omvang van de schade aan de auto worden vastgesteld hoe die schade moet zijn ontstaan. De tegenpartij claimt dat de schade aan onze auto is ontstaan door achteruitrijden en dat is wat wij zeker weten dat dat niet het geval was. De tegenpartij zegt een getuige te hebben. Getuige heeft zich niet op de plek van de aanrijding laten zien. Tegenpartij heeft hem gebeld en gevraagd of deze wilde getuigen. Wij willen door een onafhankelijke expert een oordeel over hoe de schade moet zijn veroorzaakt. De techniek is ons enige bewijs om de aansprakelijkheidsclaim door de tegenpartij te weerleggen. Mijn vrouw is degene die in haar auto is aangereden.

 3. Schade door opzet achteruitrijden voorganger bij parkeren

  Gevraagd op 20 maart 2019

  Wat kan ik hieraan doen. De dader is mijn buurman die dacht niemand ziet het dus.. er was meer dan genoeg ruimte voor wel 2 auto's. Het is door getuige gehoord en gezien.

 4. Factuur schade

  Gevraagd op 19 februari 2019

  Ik heb een schadeoverzicht gekregen naar aanleiding van een ongelukje waar ik schuld aan heb gehad. Ik heb aangegeven dat ik de schade zelf zal betalen. Nu vind de schade echter bijzonder hoog, voor een zeer zacht tikje. Kunt u mij adviseren wat ik kan doen. Ik wil graag de documenten aan u ter beschikking stellen. Hoe kan ik dat doen?

 5. Dagwaarde, aanrijding, slijtage

  Gevraagd op 19 februari 2019

  Mijn auto is van achter aangereden, tegenpartij is aansprakelijk. Ruim een week na de aanrijding heb ik rijproblemen met de auto gekregen. Na onderzoek blijkt er slijtage aan de balans as en tandwielen van de motor te zijn, waardoor de motor zou moeten worden vervangen.

 6. Doorrijden na een niet bemerkte botsing

  Gevraagd op 01 februari 2019

  Door linksaf, 100% veilig,in te voegen (meer dan 100m invoeg-afstand op 50 km/uur weg) v.e. wagen die veel sneller gereden moet hebben, dan de toegestane 50 km/uur, interpreteerde ik die "schampscheut" als een herschikking binnen mijn wagen van mijn rolstoel en/of wandelstok. Ik ben in mijn onschuld (zonder vluchtgedrag) doorgereden, naar mijn bestemming, en werd gevolgd door wederpartij, (1 á 2 km verder). Die mij daar aansprakelijk stelde voor de schade. Echter uit de schade blijkt, dat zij mij het eerst getroffen moet hebben. a) Ben ik rechteloos door te zijn doorgereden (niet gevlucht!) b Kan ik  haar aansprakelijk stellen voor mijn/de schade doordat zij, aantoonbaar, te snel reed op een 50 km/uur weg?

 7. Parkeerschade veroorzaakt bij derde auto

  Gevraagd op 30 januari 2019

  Ik heb ben met mijn auto + fietsdrager 1,5 m achteruitgereden (snelheid ca 4km/uur) en heb de achterliggende auto aan de voorzijde bumper geraakt. Nu is meer schade gerepareerd naar mijn oordeel dan door mij is veroorzaakt. Mijn verzekering Unive is akkoord gegaan met de schade herstel. Ik heb een duidelijke foto van de schade markering gemaakt en aangeleverd bij de schademelding aan mijn verzekeraar Unive. Zoals de foto's van de schade hersteller volgens mij aangeven is steenslagschade hersteld en nummerbord vernieuwd welke niet is geraakt incl de daar achterliggende schade hersteld. Is het mogelijk ANWB second opinion te laten doen op basis van de beschikbare foto's, en schade rapport van de hersteller? De schade bedraagt 1164 euro.

 8. Schadevrije jaren autoverzekering

  Gevraagd op 27 januari 2019

  Op 3 november 2018 heb ik met mijn auto, verblind door de zon, een aanrijding gehad met een vluchtheuvel en bushalterailing. De auto raakte daarbij total loss. De auto was bij All Secur WA beperkt casco verzekerd. De verzekering heb ik na de aanrijding tijdelijk opgeschort. Omdat ik overweeg een andere, auto aan te schaffen heb ik contact opgenomen met All Secur om te informeren wat de kosten van het verzekeren van deze (15 jaar oude 2e hands) auto zouden zijn. Men gaf aan dat na het aflopen van de looptijd van de huidige verzekering (aug. 2019), de maandpremie als gevolg van deze schade, zou stijgen van €32,- naar ca. € 120,-. Dat lijkt mij heel erg fors. Zij gaven aan dat ik terugval naar -5 schadevrije jaren (was 0) door deze aanrijding en dat dit dus gevolgen heeft voor de premie...

 9. Veiligheid kleine auto

  Gevraagd op 24 januari 2019

  Ik heb enkele berichten gelezen over het feit dat een kleine auto bij een aanrijding ten opzichte van een grotere auto in het nadeel is en de kans op letsel of overlijden aanzienlijk groter is. Maakt het uit of de kleine auto een hoge of een lage euroncap waardering heeft? Zo ja, waar zit het verschil. Ik heb Citroen C1 uit 2015 en een Citroen C1 uit 2011.

 10. Slijtage binnenkant band

  Gevraagd op 10 januari 2019

  Ik rij in een seat Ibiza 2013 148*** km Van de zomer autoschade gehad. Mijn auto is uitgelijnd volgens bedrijf. Nu 4 maanden later is bij beide voorbanden heel de binnenk...