Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

280 expert vragen

 1. Elektrisch rijden en vouwwagen

  Gevraagd op 18 februari 2019

  Complimenten over de informatie die ik maandelijks lees in de Kampioen. Nu mag ik geen aanhangwagen trekken. Zelf hebben wij een vouwwagen. Is het in 2030 wel mogelijk om met een elektrische auto een vouwwagen of caravan te trekken? Welke rol en invloed heeft de ANWB op de ontwikkeling t.a.v. deze mogelijkheid?

 2. Automatische versnelling

  Gevraagd op 18 februari 2019

  Heb een MB 200CDI met 300000 km is het nog verantwoord om daar een caravan mee te trekken?Bak is gespoeld met 250000 km. 

 3. Wanneer is het toegestaan om met een B rijbewijs met een zwaardere aanhangwagen te rijden?

  Gevraagd op 11 februari 2019

  Wij hebben uit een brochure van het CBR het volgende: Rijbewijs B: geeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto met een aanhangwagen die, inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan 750 kg. In bepaalde gevallen is het bovendien toegestaan een zwaardere aanhangwagen dan 750 kg te trekken met alleen geldig Ned. Rijbewijs B. Daar zijn echter twee voorwaarden aan verbonden n.m: - de aanhanger mag, inclusief laadvermogen niet meer wegen dan de ledige   massa van het trekkende voertuig. - de toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer zijn   dan 3500 kg.

 4. Auto en caravan

  Gevraagd op 10 februari 2019

  Hoeveel vermogen/pk en koppel moet een benzine-auto hebben om een caravan van 1100 kg goed te kunnen trekken, ook in de bergen?

 5. Vervolg kogeldruk

  Gevraagd op 06 februari 2019

  De vraag door mij op 4 februari 2019 werd door de ANWB expert Frank Clavaux niet afdoende beantwoord; er wordt uitgegaan van het feit dat de maximale kogeldruk=verticale druk, zoals de fabrikant van de auto dit stelt, ook de wettelijke is!

 6. Kogeldruk

  Gevraagd op 04 februari 2019

  Ik ben op zoek naar een andere auto; de meeste auto’s (kleine middenklassers) kunnen geen E-bikes (2) vervoeren omdat de totale last van E-bikes en drager dan over de maximale kogeldruk heen gaat(verticale last). Dus kan het niet zegt men; nu worden ook trekhaken geleverd die 10kg meer kogellast kunnen hebben. Die trekhaken hebben ook een typegoedkeuring! Wat is nu leading, het plaatje op de trekhaak dat de kogellast aangeeft of de fabrikant?

 7. Elektrisch rijden

  Gevraagd op 01 februari 2019

  Hallo ANWB, Letten jullie een beetje op want in de discussie over hoe we ons vervoeren gaat het heel veel over elektrisch rijden. Maar als we allemaal elektrisch gaan rijden hebben we A) geen genoeg stroom voor en B) zal de caravanmarkt inzakken want een elektrische auto heeft geen trekkracht/heel weinig km's met caravan. Waar blijft de oplossing om op waterstof te gaan rijden? Ik heb het gevoel dat iedereen zich blind staart op elektrisch rijden.

 8. COC-verklaring aanhangwagen

  Gevraagd op 25 januari 2019

  Wij willen een aanhangwagen aanschaffen. Deze willen wij gebruiken voor vakantie, met lichte belading. We hebben met een aanhanger van bruto 750 kg genoeg laadvermogen om fietsen en een deel van de bagage in de aanhanger mee te nemen. Bij het orienteren kwamen we de term COC-verklaring tegen...

 9. Hoeveel km rijden nieuwe auto/automaat alvorens een aanhanger mee te nemen

  Gevraagd op 17 januari 2019

  Volgende week krijg ik een vw Troc 1.5 automaat geleverd. (Trekgewicht 1500 kg). Mijn vraag is hoeveel kilometer ik vooraf zonder aanhanger het beste kan rijden het alvorens een aanhanger van 1350 kg mee te nemen.

 10. Mag je tijdens het rijden een disselslot gebruiken voor je vouwwagen (of caravan) en in welke landen van de EU niet?

  Gevraagd op 14 januari 2019

  Rijden met disselslot?