Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

284 expert vragen

 1. Aanhanger

  Gevraagd op 07 april 2019

  Mag ik een aanhanger trekken met een Toyota yaris hybride van 2019?

 2. Elektrisch rijden

  Gevraagd op 02 maart 2019

  Wat moeten alle mensen die een caravan hebben doen met hun caravan, want een elektrische auto kan geen caravan trekken?

 3. Trekken verboden

  Gevraagd op 28 februari 2019

  Wij hebben een Ford Focus (station) uit 2016. Deze heeft een trekhaak maar mag alleen een fietsendrager trekken. Dit komt door de bijtelling die ze zo wilde ontwijken (volgens dealer), de auto zelf kan inprincipe het trekgewicht gewoon aan. De auto is geen lease, kan ik op een of andere manier de auto laten worden goedgekeurd voor trekken van een aanhanger (of meer)?

 4. Staalkabeltje scootmobielaanhanger

  Gevraagd op 27 februari 2019

  Gebruik een kleine aanhanger waar net een scootmobiel op past. Deze is speciaal gebouwd door de fa. Sallas. Zij maken ook mobiele marktkramen. Moet hier nu wel of niet een staalkabel tussen. Dit om het losschieten te zekeren. Zo een breekkabel voor de remmen heeft hier dus geen zin. Aanhanger is klein en heeft geen eigen remmen.

 5. Elektrisch rijden en vouwwagen

  Gevraagd op 18 februari 2019

  Complimenten over de informatie die ik maandelijks lees in de Kampioen. Nu mag ik geen aanhangwagen trekken. Zelf hebben wij een vouwwagen. Is het in 2030 wel mogelijk om met een elektrische auto een vouwwagen of caravan te trekken? Welke rol en invloed heeft de ANWB op de ontwikkeling t.a.v. deze mogelijkheid?

 6. Automatische versnelling

  Gevraagd op 18 februari 2019

  Heb een MB 200CDI met 300000 km is het nog verantwoord om daar een caravan mee te trekken?Bak is gespoeld met 250000 km. 

 7. Wanneer is het toegestaan om met een B rijbewijs met een zwaardere aanhangwagen te rijden?

  Gevraagd op 11 februari 2019

  Wij hebben uit een brochure van het CBR het volgende: Rijbewijs B: geeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto met een aanhangwagen die, inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan 750 kg. In bepaalde gevallen is het bovendien toegestaan een zwaardere aanhangwagen dan 750 kg te trekken met alleen geldig Ned. Rijbewijs B. Daar zijn echter twee voorwaarden aan verbonden n.m: - de aanhanger mag, inclusief laadvermogen niet meer wegen dan de ledige   massa van het trekkende voertuig. - de toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer zijn   dan 3500 kg.

 8. Auto en caravan

  Gevraagd op 10 februari 2019

  Hoeveel vermogen/pk en koppel moet een benzine-auto hebben om een caravan van 1100 kg goed te kunnen trekken, ook in de bergen?

 9. Vervolg kogeldruk

  Gevraagd op 06 februari 2019

  De vraag door mij op 4 februari 2019 werd door de ANWB expert Frank Clavaux niet afdoende beantwoord; er wordt uitgegaan van het feit dat de maximale kogeldruk=verticale druk, zoals de fabrikant van de auto dit stelt, ook de wettelijke is!

 10. Kogeldruk

  Gevraagd op 04 februari 2019

  Ik ben op zoek naar een andere auto; de meeste auto’s (kleine middenklassers) kunnen geen E-bikes (2) vervoeren omdat de totale last van E-bikes en drager dan over de maximale kogeldruk heen gaat(verticale last). Dus kan het niet zegt men; nu worden ook trekhaken geleverd die 10kg meer kogellast kunnen hebben. Die trekhaken hebben ook een typegoedkeuring! Wat is nu leading, het plaatje op de trekhaak dat de kogellast aangeeft of de fabrikant?