Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

133 expert vragen

 1. Motorstoring

  Gevraagd op 30 december 2019

  Mijn auto viel stil, er brandde een lampje en ik kreeg de melding: storing motor neem contact op met dealer. Ik kan nu weer rijden maar de melding blijft. Wat moet ik doen?

 2. Schrapend geluid bij koude motor

  Gevraagd op 28 december 2019

  Nissan Qashqai 1.2 automaat uit 2016 maakt bij 25.000 km een schrapend geluid, naarmate de motor warmer wordt neemt het geluid af. Wat kan dit zijn?

 3. Terugroepactie niet uitgevoerd

  Gevraagd op 27 december 2019

  We hebben een paar weken geleden een BMW 118d uit 2008 gekocht, het facelift model met de n43 motor, met 250k op de teller. Dit bij een handelaar in Nederland. Aangezien ik wist van de ketting en ketting spanner problemen heb ik hier natuurlijk ook naar gevraagd. Hier zouden geen problemen mee zijn, dit had zijn broer ook bevestigd die automonteur is. Aangezien de meeste kettingen het toch wel begeven rond de 160k km, zou dit probleem zich al voorgedaan moeten hebben, of zou het door BMW verholpen moeten zijn.

 4. Distributieriem

  Gevraagd op 23 december 2019

  Heeft mijn Fiat Punto Evo 1,2 i Street 1242 cc 2014 benzine een non interference motor?

 5. Is garage aansprakelijk voor motorschade?

  Gevraagd op 20 december 2019

  tijdens een rit viel de stuurbekrachtiging van mijn Volvo S80 D5 2007, 74-NHT-9 uit. Naar de dichtstbijzijnde garage gereden, ongeveer 8 km. De motor liep gewoon goed. Auto in de reparatiewerkplaats gereden en motor afgezet. Garagehouder heeft onder de motorkap gekeken, constateerde dat de stuurpomp kapot was, voelde dat er een as of iets deergelijks gebroken was. Wees mij op de multiriem, die nog wel op de rollen zat, maar aan het verschuiven zat. Ik zag inderdaad dat de riem nog rond de rollen zat en niet gebroken was. In de brief van de garage aan mij stelt de garagehouder het volgende: "Om de problemen verder te onderzoeken aan het voertuig, is het voertuig hierop gestart (wat een normale procedure is). Tijdens het onderzoek is de distibutieriem gesprongen". Nadat de garagehouder dus had geconstateerd dat de stuurpomp kapot was en de multiriem niet meer zat zoals het hoorde, maar nog niet gebroken was, heeft hij de auto gestart. Direct hierop hoorden we een hard rammelend geluid, waarop de garagehouder de auto uit zette. Op dat moment was dus kennelijk de motor in elkaar gedraaid. Later bleek inderdaad grote motorschade te zijn ontstaan, waardoor in ieder geval de cilinderkop vervangen moest worden. Mijn vraag is wie voor de kosten van reparatie/vervangen cilinderkop op moet draaien, de garagehouder of ik als eigenaar van de auto en waarom dit zo is. Met andere woorden, heeft de garagehouder professioneel diagnose gesteld en gehandeld zoals van hem verwacht mag worden? Zelf vind ik dat ik, als ik mijn auto bij een professional neerzet ter reparatie van een stuurpomp, wat 500 euro zou kosten, mag verwachten dat hij een goeie diagnose stelt en voorkomt dat er verdere schade ontstaat.

 6. Distributieketting vervangen

  Gevraagd op 18 december 2019

  4 jr terug een nieuwe Dacia Lodgy gekocht. 100.000 km op teller. De onderhoudsvrije distributieketting moet vervangen worden. Kan ik coulance verwachten?

 7. Distributieriem vervangen

  Gevraagd op 16 december 2019

  Welke garage kan de distributieriem van mijn Subaru Impreza Plus volgens u het beste vervangen?

 8. Natte riem

  Gevraagd op 2 december 2019

  Ik heb een Peugeot 308 SW (2014), 100.000 km. Er braken stukjes af van de distributieriem die het oliefilter verstoppen. Kan ik Peugeot benaderen?

 9. Komt een fluitend geluid bij de katalysator vandaan of is het de multiriem?

  Gevraagd op 2 december 2019

  Mijn auto fluit. De ANWB kwam. Het zou de dynamo zijn. Die is vervangen maar hij fluit nog. Nu wordt gezegd dat het de katalysator is. Klopt dit?

 10. Heeft mijn auto distributieketting of riem?

  Gevraagd op 25 november 2019

  Mijn Nissan Pixo is 10 jr. Ik kocht hem tweedehands. Weet u of deze auto een distributieketting of riem heeft?