Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

60 expert vragen

 1. Huur appartement

  Gevraagd op 30 december 2019

  Wij hebben via Airbnb een appartement gehuurd voor 2 maanden per 4 januari 2020. Wij hebben alsnog 10 dagen erbij geboekt 26 dec tot 4 jan. Helaas hebben we last van schimmel en dagelijks veel vocht vooral slaapkamer. Plus dat het appartement wat inrichting betreft zeer erbarmelijk is. Ook geen zon komt erin dus hele dag somber.

 2. Terugroepactie niet uitgevoerd

  Gevraagd op 27 december 2019

  We hebben een paar weken geleden een BMW 118d uit 2008 gekocht, het facelift model met de n43 motor, met 250k op de teller. Dit bij een handelaar in Nederland. Aangezien ik wist van de ketting en ketting spanner problemen heb ik hier natuurlijk ook naar gevraagd. Hier zouden geen problemen mee zijn, dit had zijn broer ook bevestigd die automonteur is. Aangezien de meeste kettingen het toch wel begeven rond de 160k km, zou dit probleem zich al voorgedaan moeten hebben, of zou het door BMW verholpen moeten zijn.

 3. Is garage aansprakelijk voor motorschade?

  Gevraagd op 20 december 2019

  tijdens een rit viel de stuurbekrachtiging van mijn Volvo S80 D5 2007, 74-NHT-9 uit. Naar de dichtstbijzijnde garage gereden, ongeveer 8 km. De motor liep gewoon goed. Auto in de reparatiewerkplaats gereden en motor afgezet. Garagehouder heeft onder de motorkap gekeken, constateerde dat de stuurpomp kapot was, voelde dat er een as of iets deergelijks gebroken was. Wees mij op de multiriem, die nog wel op de rollen zat, maar aan het verschuiven zat. Ik zag inderdaad dat de riem nog rond de rollen zat en niet gebroken was. In de brief van de garage aan mij stelt de garagehouder het volgende: "Om de problemen verder te onderzoeken aan het voertuig, is het voertuig hierop gestart (wat een normale procedure is). Tijdens het onderzoek is de distibutieriem gesprongen". Nadat de garagehouder dus had geconstateerd dat de stuurpomp kapot was en de multiriem niet meer zat zoals het hoorde, maar nog niet gebroken was, heeft hij de auto gestart. Direct hierop hoorden we een hard rammelend geluid, waarop de garagehouder de auto uit zette. Op dat moment was dus kennelijk de motor in elkaar gedraaid. Later bleek inderdaad grote motorschade te zijn ontstaan, waardoor in ieder geval de cilinderkop vervangen moest worden. Mijn vraag is wie voor de kosten van reparatie/vervangen cilinderkop op moet draaien, de garagehouder of ik als eigenaar van de auto en waarom dit zo is. Met andere woorden, heeft de garagehouder professioneel diagnose gesteld en gehandeld zoals van hem verwacht mag worden? Zelf vind ik dat ik, als ik mijn auto bij een professional neerzet ter reparatie van een stuurpomp, wat 500 euro zou kosten, mag verwachten dat hij een goeie diagnose stelt en voorkomt dat er verdere schade ontstaat.

 4. Schade aan camper door aanrijding

  Gevraagd op 20 december 2019

  Door vrachtwagen aan gereden in Frankrijk is door gereden ondanks dat ik dat ik achter hem bleef rijden en seinde met de lichten .Schade aan de camper 1500e ben allrisk verzekerd heb wel het kent opgenomen van die Franse vr wagen Hoe moet ik dit verder regelen ?

 5. Schade bij wie verhalen?

  Gevraagd op 7 december 2019

  Er is bij de afslag van de A12 naar de A18 een grote tak op mijn auto terecht gekomen. Mijn verzekeraar zegt dat de schade niet onder stormschade valt, omdat de windkracht lager dan 7 was. Ik heb begrepen dat ik ook de wegbeheerder aansprakelijk kan stellen. Via wegbeheerders zie ik dat Rijkswaterstaat aansprakelijk zou zijn. Klop dit en kan ik de schade verhalen bij Rijkswaterstaat?

 6. Inbraak auto

  Gevraagd op 3 december 2019

  Van vrijdag 15 t/m zondag 27 oktober heb ik mijn auto geparkeerd bij Aeropark1000 te Zaventem. Ik heb voor dit bedrijf gekozen omdat ik nogal wat spullen (kleding, laptop, telefoon, pasjes, tas, schoenen enz) in mijn auto achter moest laten en wilde dat deze veilig achter bleven. Op de website garanderen zij (via overkoepelend bedrijf Parkos) dat de auto op een bewaakt terrein staat wat wordt beveiligd door een persoon, camera's en een hond. Bij terugkomst van mijn reis bleek, dat een medewerker van de parking de auto 'per ongeluk' buiten het bewaakte terrein en camera's had gezet... Er was ingebroken. Alles wat erin lag is meegenomen, tot de gevarendriehoek aan toe. Daarnaast had ik schade aan mijn auto (totaal geschatte waarde €2500,-). De aanwezige medewerker bood direct aan dat zij het via de verzekering op zouden pakken en ik een lijst op moest stellen met vermiste spullen. Ik heb het bedrijf aansprakelijk gesteld, zij vroegen opnieuw om een lijst met de spullen en zoveel mogelijk aankoop bewijzen. Ik heb alles aangeleverd wat ik heb, maar zij twijfelen aan mijn eerlijkheid en blijven om bewijsstukken vragen. Er zijn ook spullen weg die niet vergoed kunnen worden. Ik heb 's nachts angstaanvallen en slaap hierdoor slecht. De eigenaar van Aeropark1000 spreekt alleen Frans, de communicatie verloopt grotendeels via Parkos. Ondertussen raak ik oververmoeid en ben ik ten einde raad... Ik heb diezelfde zondag nog aangifte gedaan in Brussel maar helaas is daar nog niets uitgekomen. Mijn autoverzekering is een WA verzekering en zowel mijn reis- als inboedelverzekering kunnen naar eigen zeggen ook niets voor mij betekenen. Ik heb mijn lesje echt wel geleerd. Kunt u mij alstublieft van advies voorzien?

 7. Winterbanden in Duitsland ook verplicht bij NIET winterse omstandigheden?

  Gevraagd op 3 december 2019

  Ik zie dat winterbanden in Duitsland verplicht zijn bij winters weer, anders krijg je een boete of ben je onverzekerd. Hoe zit dit als er geen winters weer is?

 8. Aanrijding

  Gevraagd op 25 november 2019

  Vandaag heb ik een aanrijding met mijn scooter gehad. Een meisje van 12 stak plotseling over tussen geparkeerde auto's. De scooter voor mij reed haar daarom aan en ging onderuit. Ik kon flink aan de remmen trekken maar kon de scooter niet ontwijken en botste tegen de scooter op waardoor ik ook onderuit ging. Links op de weg reed een lange rij auto's en rechts van het afgebakende fietspad staan auto's geparkeerd. Het meisje bood direct excuses aan en zei dat het haar schuld is. Er is geen letsel, wel schade aan scooters en kleding. De ouders van het meisje hebben aangegeven de schade te willen verhalen. Politie is nog aanwezig geweest en hebben gegevens genoteerd. Mijn vraag is bij wie ik kan verhalen. Zijn het die ouders of kan het de verzekeraar zijn van degene van de scooter die voor mij reed?

 9. Aansprakelijkheid in Duitsland

  Gevraagd op 21 november 2019

  In Duitsland zijn winterbanden bij winterweer verplicht. Wie is verantwoordelijk als er geen winterbanden onder de auto zitten? De chauffeur of eigenaar?

 10. No claim en schade aan auto buiten schuld

  Gevraagd op 15 november 2019

  In Italië heb ik benzine getankt die roestwater en blubber bevatte. Hierdoor kon mijn auto niet meer rijden en is door ANWB gerepatrieerd. Het pompstation heeft aangegeven verantwoordelijk te zijn en de benodigde informatie is bekend zodat de schade verhaald kan worden.