Winterbanden kiezen

Vraag gesteld door B. ten Have op 16 december 2019

Ik heb een volvo xc70 2015 met allweather banden maat235/50 r18. Ik wil winterbanden met velgen kopen omdat ik veel in de Ardennen rij waar regelmatig sneeuw ligt. Deze maat komt niet in de tests voor. Welke banden moet ik kiezen?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een set winterbanden voor uw Volvo XC70.

Met de aanschaf van een set velgen zou u ook voor de huidige bandenmaat kunnen kiezen. Bij de keuze voor 17'' gaat u naar 235/55/17. Wat breedte betreft gelijk aan de huidige maat maar een iets minder ''platte'' band met een fractie meer comfort. Naar 16'' is ook nog een optie met 215/65/16 als te gebruiken maatvoering. Deze maat is wel beduidend smaller met daardoor méér grip onder gladde omstandigheden. Maar een set winterbanden met de huidige maatvoering is wat ons betreft goed genoeg om met deze Volvo de sneeuw van de Ardennen te trotseren.

Een van de alternatieve maten is dus niet per se een nadrukkelijke aanbeveling. De betreffende winterbandenmaat hebben wij niet getest maar óók op basis van merk en type auto achten wij de volgende merken als het meest geschikt:

  • Michel Pilot Alpin
  • Dunlop Wintersport 5
  • Continental Wintercontact