Euro specificatie

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 03 augustus 2019

Ik wil een camper kopen. Is een diesel met een euro 5 motor nog aan te raden of zal deze motor qua vervuiling al snel beperkingen krijgen voor bepaalde steden, wegen of gebieden?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt zich af of het nog verstandig is een camper aan te schaffen met een Euroklasse 5 diesel aan boord.

Diesels van de oudere generatie (zonder roetfilter) zullen in de toekomst in Europa nog vaker tegen milieuzones aanlopen bij bezoek aan een grote stad. De inzet is uiteraard het verbeteren van de luchtkwaliteit in de grote steden. Andere beperkingen zijn er echter niet en is de oudere generatie campers voor de toekomst zeker niet kansloos. De beperkingen zijn slechts gericht op stadsbezoek en niet het recreëren buiten de stad.

Een diesel met euroklasse 5 is echter schoon genoeg om vooralsnog binnen de huidige milieuzones toegelaten te worden zoals in Frankrijk of Duitsland. Mogelijk dat er in de toekomst wel werende maatregelen worden getroffen maar in dit stadium is dat zeker niet aan de orde. Natuurlijk zal diesel steeds meer terrein gaan verliezen, maar voor bedrijfswagens die feitelijk de basis zijn voor een kampeerwagens, blijft de keuze voor een diesel voorlopig ovemijdelijk zonder passend alternatief. Dan biedt een euroklasse 5 camper u nog altijd ruim voldoende toekomst om daar zonder hindernissen vakantie mee te vieren. Wat ons betreft dus een verantwoorde keuze en investering.