Mag het CBR zomaar weigeren om met een Yamaha Tricity motor examen te doen?

Vraag gesteld door njm van de wetering op 20 juli 2015

Afgelopen vrijdag meldde RB motoren in De Bilt/Rijschool Wierenga Utrecht, dat het CBR het niet langer toelaat om examen A1 te doen op een(mijn) Yamaha Tricity. Op 6 juli heb ik daarmee al wel examen voertuigbeheersing gedaan (en gehaald). Ook theorie is binnen. Alleen verkeersdeelneming moet nog gebeuren op 30 juli. Nu moet ik op een tweewielige motorscooter examen doen. Ik vind dat niet eerlijk!
Het CBR kan toch niet zomaar de regels daarin veranderen? In welke categorie hoort deze motorscooter dan thuis? Wat kan de ANWB daarin voor mij betekenen? Waar kan ik anders heen met mijn klacht?.
Met vriendelijke groet,
Nico van de Wetering lidnummer 5129517496
njm.vandewetering@gmail.com

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Voor zover ik kan zien zijn de regels niet recentelijk veranderd. Uw rijschoolhouder zal dit dus met het CBR moeten opnemen.

In de voertuigeisen voor het examen staat duidelijk een 2 wielig motorrijtuig.

Voertuigeisen 
A1:
 
• Motorrijtuig op 2 wielen van de categorie A1(maximaal 125 cm³ en een maximumvermogen van 11 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1 kW per kg massa) 
• Tenminste 120 cm³ 
• Kan een snelheid bereiken van ten minste 90 km per uur 
• Als sprake is van volledige elektrische aandrijving geldt een maximumvermogen van minder dan 11 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van ten minste 0,08 kW per kg waarbij een snelheid kan worden bereikt van ten minste 90 km/uur 

Verder moet elke motor zijn voorzien van twee spiegels, richtingaanwijzers en een L-bordje aan de achterzijde.