"beslagen" koplamp motor

Vraag gesteld door Yvon01 op 16 oktober 2018

Ik wil een motor kopen maar de koplamp lijkt aan de bovenkant beslagen. Aan de onderkant is het glas helder.
De dealer heeft gekeken en geeft aan dat er geen vocht achter het glas zit, het zit dus in het glas/kunststof. De hele lamp vervangen in 400 euro.
Mag ik hiermee rijden? Of oet ik de lamp (laten) vervangen?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een ''beslagen'' koplamp van een aan te kopen motorfiets.

Of dit bezwaarlijk is hangt af van het lichtbeeld en de lichtopbrengst. Wanneer dat in orde is zie ik geen bezwaar. De APK is voor motorfietsen niet van toepassing en zit daar feitelijk geen controle op. Maar uit ieders belang is het dus wel belangrijk dat de werking van de kolamp goed is met ook een duidelijke licht/donker scheiding. Misschien dat deze afbeelding een goede indicatie geeft hoe het lichtbeeld er uit moet zien. Met een koplampafstelapparaat kan dat natuurlijk ook.

Wanneer het glas aan de buitenzijde is dof geslagen zou u ook nog kunnen overwegen deze te (laten) polijsten. Bij autokoplampen wordt dat met enige regelmaat gedaan en kan natuurlijk óók bij een motor worden toegepast.

 


***

 

 

 

Reactie van Yvon01:

 

 

Jos van der Drift, bedankt voor je reactie. Inmiddels is het de dealer gelukt de aanslag aan de binnenkant te verwijderen. Vandaag gaan ze de lichtopbrengst testen.