Voorkruipen motoren bij verkeerslichten

Vraag gesteld door MJST op 17 juni 2018

Voorkruipen van motoren bij verkeerslichten is veiliger maar mag niet via een voorsorteervak van een andere richting, staat er in de kampioen van maart 2018. Helaas gebeurt dat voorkruipen bijna altijd via een voorsorteervak in een andere richting en worden worden doorgetrokken strepen moeiteloos genegeerd. Is helemaal geen goed idee om dit gedrag aan te moedigen door te stellen dat het veiliger is. Met een auto voor in een file staan is ook veiliger dan achterin.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een opmerking over het voorkruipen van motoren bij een verkeerslicht.

Een motorrijder kan zich achterin de rij voor een verkeerslicht minder veilig voelen. Niet voor alle verkeerslichten maar in sommige gevallen wel. Dan kan het voorkruipen een verklaarbare reden zijn.

Uiteraard is de voorste auto óók veiliger dan de achterste auto maar een auto beschikt nog over een kreukelzone. Een motorrijder is volstrekt onbeschermd voor achteropkomend verkeer. Het is niet zo dat we pleiten voor het voorkruipen, maar hebben er begrip voor wanneer een motorrijder er voor kiest een veiliger plek in te nemen. Kop-staart aanrijdingen in de buurt van een verkeerslicht zijn veel voorkomende ongevallen waar je als motorrijder best op kunt anticiperen zonder anderen tot last te zijn.