Bewegen van caravan

Vraag gesteld door FonsvY op 04 augustus 2015

Na jaren een Chateau Carrat 430 gehad te hebben hebben we in het voorjaar een TEC 460 gekocht. Na enkele ritten ermee blijkt deze toch veel gevoeliger te zijn voor bewegen en slingeren als de vorige caravan. Onlangs hebben we een vervelend voorval gehad waarbij we bergafwaarts rijdend, gepasseerd werden door een op hoge snelheid rijdend vrachtbusje. De caravan begon fors te bewegen, nog niet echt flink slingeren, en met rustig remmen kon ik hem weer in lijn krijgen.
Nadien hebben we veel aandacht gegeven aan verdeling van de belading in caravan en auto (Opel Zafira 1.8). Verder heb ik de bandenspanning hoger gemaakt als nodig voor het gewicht.
De auto heb ik tijdens een beurt laten controleren op vering, ophanging etc.
Binnenkort krijgt de caravan een controle op het onderstel (stabilisatiekoppeling, schokbrekers, banden).
De vraag is of jullie suggesties hebben voor de controle of dat ik enigszins bewegen van de caravan/auto moet accepteren?

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U geeft niet aan om welk type (bouwjaar) Zafira het gaat en ook niet om welke caravans het precies gaat (bouwjaar en max massa). Vermoedelijk heeft de Zafira een maximale aanhangwagenmassa van 1.200 kg en zal dus met beide caravans maximaal belast zijn of zelfs overbelast.

Maximale bandenspanning achter is aan te bevelen bij deze klachten en inderdaad een goede belading. Zware spullen zo dicht mogelijk bij de as.