staanplaats komt te vervallen en nu moet ik bijbetalen voor een alternatieve accomodatie

Vraag gesteld door engelenvalk op 01 juni 2017

staanplaats geboekt op camping in Italië via touroperator, nu blijkt dat er op de staanplaatsen nieuwe luxe accommodaties gebouwd worden. wij gaan samen met een ander gezin en willen per se op deze camping blijven.De enige accommodatie die nog vrij is, is een luxe stacaravan, nu moeten wij het verschil gaan bijleggen volgens de touroperator, dit komt neer op het dubbele van de oorspronkelijke reissom. Kan dit zomaar?

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Om uw vraag beter te kunnen beantwoorden heb ik aanvullende informatie nodig:


Hoe heet de touroperator en onder welke voorwaarden hebt u geboekt?

Is het een kortstondige vakantie(toeristische standplaats)?

Hebt u voor aanvang een mededeling gehad dat er op de betreffende staanplaats accommodaties gebouwd zijn?***

Reactie van engelenvalk:

Vacansoleil, geboekt onder ANVR-SGR voorwaarden en op de overeenkomst zijn de voorwaarden van de garantieregeling van de Stichting Calamiteitenfonds Reizen van toepassing. een verblijf van 18 nachten op een toeristische standplaats, geboekt in december 2016. te horen gekregen dat de staanplaatsen niet meer beschikbaar zijn op 15 mei 2017, omdat er nieuwe accommodaties op komen. maar deze zijn veel duurder dan de staanplaats en krijgen 3 nachten minder. het verschil moeten wij bijbetalen.***

Reactie van Marika Oliviera:

U hebt in december 2016 een vakantie geboekt voor een toeristische standplaats via Vacansoleil. Op 15 mei 2017 krijgt u te horen dat de standplaatsen niet meer beschikbaar zijn omdat er nieuwe (duurdere) accommodaties komen. Daarnaast dient u bij te betalen en daarnaast krijgt u drie nachten minder.

In beginsel geldt dat de reisovereenkomst nagekomen dient te worden zoals dat met is is overeengekomen. Echter, Vacansoleil mag de overeenkomst wijzigen indien er gewichtige omstandigheden bestaan die van zodanige aard zijn dat de verdere gebondenheid aan de reisovereenkomst in redelijkheid niet van hen kan worden gevergd. Er dient wel een gelijkwaardig alternatief aangeboden te worden.

Als er aan de betreffende wijziging commerciële/economische redenen ten grondslag liggen, kan dat niet aangemerkt worden als een gewichtige reden die de wijziging rechtvaardigt. Ook dient u meer bij te betalen en is de tijdsduur ingekort. Dat wordt niet aangemerkt als gelijkwaardig alternatief.

Het advies in deze is dan ook om in beginsel nakoming van de reisovereenkomst te verlangen van Vacansoleil. Indien daar geen gehoor aan wordt gegeven of indien er alsnog geen gelijkwaardig alternatief wordt aangeboden dient Vacansoleil uw schade te vergoeden.

Indien u er niet uit komt kunt u uw zaak voorleggen aan de geschillencommissie Reizen.