Slingeren combinatie Passat Variant (2.0 TDI, 2013 bluemotion technoligy) en Hobby prestige 495 Ufe, 2006

Vraag gesteld door PVRuppieroepie op 29 november 2015

Begin dit jaar heb ik een andere auto gekocht (Passat Variant, automaat 2.0 TDI, 2008 ingeruild voor een Passat Variant, handgeschakeld, 2.0 TDI,bluemotion technoligy, 2013). Beide auto's mogen 1.800 kg trekken. Sinds 2012 trek ik een Hobby Prestige 495 Ufe, maximale belasting 1.500 kg. Bij mijn vorige auto was er sprake van een goede combinatie, en slingerende mijn caravan niet, zelfs bij het inhalen van vrachtauto's (soms tot ongeveer 110 km/h). Dit jaar was dat niet het geval. Tijdens drie vakanties slingerde mijn caravan rond de 90 - 95 km/uur en trad één keer het ESP in werking. De lading en gewichtsverdeling was hetzelfde, de kogeldruk ook (ongeveer 75 kg). In de auto laad ik mijn tent, luifel, incluis stalen frames en op de achterbank zitten twee kinderen (5 en 7 jaar). De caravan heeft een BOVAG beurt gehad in juni 2015. Onlangs reed ik met een andere caravan 450 Hobby (2002), 75 kg kogeldruk en daar had ik dit probleem niet. Ligt het aan de auto, de caravan of aan de combinatie, en op welke manier kan ik het oplossen.

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U heeft problemen met een slingerende auto-caravancombinatie.

Een Passat Variant 2.0 TDI uit 2008 en een Passat Variant 2.0 TDI Blue Motion verschillen niet zo gek veel van elkaar in gewichten en prestaties. Het kan wel zo zijn dat de auto’s uitgerust zijn met verschillende maten banden.

Als het aanvankelijk goed gegaan is met de combinatie, dan moet er toch ongemerkt iets veranderd zijn.

Ik adviseer u nog eens heel kritisch naar de belading van de caravan te kijken en dan niet alleen naar de kogeldruk, maar ook naar de plaats van de gewichten in de caravan. Gevulde watertanks en fietsen achterop kunnen de balans danig verstoren. En vergeet de bandenspanning van de auto niet op het maximale te zetten.

Ik denk dat het meer in de caravan gezocht moet worden, ofschoon er soms iets aan de auto te verbeteren valt. Met een Hobby 450 ging het immers wel goed!