klacht nieuwe caravan

Vraag gesteld door injure op 05 april 2016

Mijn probleem: tijdens de wintersportvakantie in maart constateerde ik dat de deur van onze nieuwe caravan (Hobby Ontour 2016) niet goed sluit. De dealer heeft na onze vakantie ernaar gekeken, echter tijdens het gebruik gedurende de paasdagen bleek het euvel alleen nog groter. (Ik heb er foto's van genomen.)
De tweedelige deur - met de opening in rijrichting - kiert vanaf het midden naar beneden toenemend en staat uit de caravan-wand; er is dientengevolge tevens een brede kier langs de onderzijde van de deur.
In het rapport van de dealer staat "deur gesteld, sluit aan op rubber, dat de deur iets wijkt kunnen wij niets mee".
Mag ik als koper van een nieuwe caravan verwachten dat de deur helemaal sluit?
Mvg. Injure

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een onlangs een nieuwe caravan gekocht, waarbij de deur niet goed blijkt te sluiten. Aan de onderkant van de deur zit een brede kier. De dealer stelt dat ze niets kunnen doen aan het feit dat de deur wijkt.

Non-conformiteit

Indien de verkoper weigert verdere reparaties te verrichten, dan kunt u zich beroepen op non-conformiteit. Dit betekent dat de caravan niet voldoet aan de redelijke verwachtingen die u als koper mag hebben van een nieuwe caravan. Dat de deur op een juiste manier sluit, mag u mijns inziens zeker verwachten van een nieuwe caravan.

Volgens de wet kunt u dan herstel van het gebrek of vervanging van het product eisen van de verkoper, als u kunt aantonen dat het product niet de eigenschappen heeft die je op grond van de overeenkomst mag verwachten.

De bewijslast ligt bij de verkoper als het product binnen 6 maanden na aflevering een gebrek vertoont. De wet gaat er dan vanuit dat het gebrek al bij aankoop aanwezig was. Als de verkoper vindt dat het product niet gebrekkig is, moet hij dat bewijzen.

Stappenplan

Ik raad u dan ook aan de verkoper een aangetekende brief te sturen waarin u herstel of vervanging vordert. U kunt gebruik maken van ons stappenplan en een van onze modelbrieven.