kentekenbewijs verplicht?

Vraag gesteld door Etapper op 04 april 2018

Ik heb een oude Eriba Touring in bruikleen en mag er ook gebruik van maken. Vraag is: de eigenaar wil het originele kentekenbewijs zelf in bezit houden en mij een kopie toesturen. Wat dan wanneer ik aangehouden word door de politie (tenslotte is t ook een oud beessie) in Nederland en in t buitenland? Wordt een kopie geaccepteerd of krijg ik problemen daarmee? wat is verstandig in deze? Heb ik nog andere gegevens nodig. Wie is bijv aansprakelijk bij een evt ongeval?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het kenteken van een geleende caravan.

Formeel volstaat een kopie niet en moet het originele kentekenbewijs aanwezig zijn. Misschien dat niet iedere dienstdoende agent er een probleem van maakt maar een kopie is geen toegestaan alternatief en kan een volhardende agent best op z'n strepen staan.

Wat aansprakelijkheid betreft is uiteraard de veroorzaker de schuldige partij. Zodra de caravan aan de kogel van uw auto hangt valt deze onder de WA dekking van uw auto. Dus stel dat u met deze caravan schade toebrengt aan een ander voertuig, dan is de schade aan de tegenpartij gedekt binnen de WA polis van uw auto. De schade aan de ''eigen'' caravan echter niet, tenzij er een aparte caravanverzekering is afgesloten die wél de eigen schade dekt.