Kan er in het remsysteem van de caravan iets afbreken waardoor de caravan zowat niet meer remt

Vraag gesteld door BBPg op 09 september 2015

Mijn Kip caravan haal ik op na een onderhoudsbeurt. De remmen zijn nagekeken. Na +/- 20 km rijden (niet geremd) moet ik remmen en schuif ik zowat tegen de auto voor mij aan omdat de caravan de auto door duwt., de caravan remt zowat niet, het systeem bonkt enorm. Reactie van de dealer, mijn monteur heeft geen fout gemaakt. Na controle zegt de dealer, er is iets afgebroken in de rem waardoor de caravan niet meer remde. Dit is gebeurd tijdens de rit ( van 20 km). Ik kan mij dit niet voorstellen. Want wat heeft onderhoud aan mijn caravan dan nog voor zin. Hiermee probeer je toch dit soort problemen te voorkomen. Dank voor uw reactie

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw vraag is tweedelig, namelijk: Kan er spontaan iets mis gaan met een oplooprem? en heeft onderhoud zin?

Ten eerste de oploopremHet is technisch gezien mogelijk dat er iets afbreekt of andersinds mis gaat waardoor de oplooprem niet meer werkt. Het schuifstuk kan blokkeren maar ook de drukstang kan breken, in beide gevallen werkt de oplooprem niet meer.

Ten tweede het onderhoud:  Onderhoud aan een caravan werkt preventief. Veel caravans staan langdurig stil en als ze gebruikt worden vaak zwaar belast. Controle van banden, wiellagers, remmen en verlichting, voor zover dit mogelijk is, is dus belangrijk voor de bedrijfszekerheid. Helaas is niet alles van te voren te zien. Sommige onderdelen zitten op een plaats waar ze niet zichtbaar zijn en dus niet visueel gecontroleerd kunnen worden. De werking op moment van controle is dan maatgevend. Onderdelen die regelmatig stuk gaan worden dan periodiek vervangen.

Blijkbaar werkte de oplooprem goed toen u de caravan wegbracht. Het is dus aannemelijk dat er na de beurt iets is misgegaan. Vermoedelijk is er in het schuifstuk van de oplooprem iets gebroken waardoor de rem niet meer werkt.  De koppeling/oplooprem is geen onderdeel dat veelvuldig breekt en hoeft dus niet periodiek vervangen te worden. Het lijkt er op dat u pech heeft gehad dat er iets afgebroken is in de oplooprem en geluk dat dit op de vlakke weg gebeurt is.