Is het toegestaan een caravan met nederlands kenteken te laten trekken door auto met Duits kenteken in Duitsland en in Nederland

Vraag gesteld door Jelien/Roel op 10 januari 2017

Is het toegestaan een caravan met Nederlands kenteken te laten trekken door auto met Duits kenteken in Duitsland en in Nederland?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt of het toegestaan is een caravan met Nederlands kenteken te trekken met een Duits gekentekend voertuig. , in Duitsland respectievelijk Nederland.

Nederland
Het is niet toegestaan als Nederlander (zonder ontheffing fiscus of zonder dat de houder van het Duitse kenteken zich tevens in de auto bevindt) in Nederland met een buitenlands (Duits) gekentekend voertuig te rijden.

Duitsland
Desbetreffende combinatie is wettelijk toegestaan, echter wel één probleem.
anders dan in Nederland valt een gekoppelde aanhanger/caravan niet onder de WA-dekking van het trekkend voertuig, en is een afzonderlijke groene kaart vereist.***

Reactie van Jeffriej:

Beste Michiel,

Wij wonen enige tijd in Duitsland. Hebben echter een paardentrailer met Nederlands kenteken. Onze Duitse buurvrouw wil graag de trailer lenen. Zij heeft een Duits gekentekende auto. Nu schrijft u dat er een afzonderlijke groene kaart vereist is. Moet mijn buurvrouw deze groene kaart bij haar verzekering opvragen? Is de trailer dan plotteseling wel WA meeverzekerd? Kunt u hier wat meer informatie omtrent verschaffen?