Oud vakantiehuisje vervangen

Vraag gesteld door Egmond001 op 06 april 2018

Ik heb een houten vakantiehuisje op een bungalowpark. Al een jaar of dertig. Het moet nodig vervangen worden. Een tijd geleden vond de eigenaar dat goed maar nu komt hij daar ineens op terug. Er is geen sprake meer van dat ik mijn oude huisje mag vervangen door een nieuw huisje.

Waarom dit nieuwe standpunt van de eigenaar? Hij gaat met pensioen, zijn zoon neemt de boel over en die wil een andere opzet voor het bungalowpark. De vader wil zijn zoon niet voor de voeten lopen, zegt hij. En daarom mag er nu even niks meer.

Wanneer de zoon het overneemt, wat diens plannen zijn, tot wanneer er 'even niks meer mag', dat is allemaal onduidelijk. De huidige eigenaar geeft geen enkele informatie. En de toekomstige eigenaar al helemaal niet.

Is het netjes van de eigenaar dat de huisjeseigenaren op zijn terrein onkundig gelaten worden van de plannen? Klopt het met de Recron-voorwaarden dat er geen informatie verstrekt wordt over nieuwe plannen en over de termijnen? Mag een eigenaar zijn pachters aan het lijntje houden (verbieden een huisje te vervangen) omdat er een andere eigenaar komt?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Anders dan voorheen geeft de ondernemer van het recreatiepark geen toestemming meer om het kampeermiddel te vervangen, dit met het oog op een toekomstige herstructurering. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Voorwaarden
Alle recreatieparken die RECRON-lid zijn hanteren RECRON-voorwaarden. Daarnaast kan een ondernemer eigen regels stellen ten aanzien van o.a. regels ter zake verkoop kampeermiddel, verblijf op het recreatiepark, etc. Desbetreffende campingreglementen mogen echter niet in strijd zijn met de RECRON-voorwaarden.

In de RECRON-voorwaarden is er niets geregeld over regels met betrekking tot vervanging van het kampeermiddel. Wellicht dat het campingreglement hier uitkomst kan bieden.

Aankondiging herstructurering
Nu de (zoon van de) ondernemer een herstructurering aan het plannen is, is het heel redelijk dat de ondernemer u hierop wijst, teneinde te voorkomen dat u door herstructurering het nieuwe houten huisje plank voor plank moet afbreken.

Schade?
Mocht u op grond eerdere harde toezeggingen van de ondernemer, of op grond van het campingreglement inmiddels kosten hebben gemaakt ter vervanging van het kampeermiddel, dan is het redelijk dat de ondernemer u schadeloos zou stellen.

Meer informatie over uw rechten als eigenaar van een chalet/stacaravan vindt u op onze website.***

Reactie van Egmond001:

Dank voor dit antwoord. Helaas beantwoordt het niet al mijn vragen. Ik had ook gemeld dat de terreineigenaar weigert om behoorlijke informatie te geven over de herstructureringsplannen. Zo kom ik niet te weten op welke termijn de herstructurering gaat spelen. Zo tast ik ook volslagen in het duister over de aard van de herstructurering.
Hoort goede informatie geven er niet bij (volgens de Recronvoorwaarden)? Graag nog uw reactie op dit punt.