elektrische auto's versus caravanrijden

Vraag gesteld door Liam2017 op 11 oktober 2018

Änwb stimuleert het gebruik van electrische auto's. Caravanrijden verbruikt ongeveer 2 x zoveel brandstof als normaal rijden. Hoe moet dat dit met electrische auto's, van "laadpaal naar laadpaal" ? Er zijn meer dan 400.000 caravan rijders in Nederland.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt zich af wat de toekomst is van de elektrische auto in relatie tot het trekken van een caravan.

Er is op dit moment nog maar één volledig elektrische auto die een caravan kan trekken: de Tesla model X. Die auto is voor de meeste mensen echter financieel onbereikbaar.

Er zullen in de toekomst wel meer elektrische auto's volgen die wat mogen trekken, maar fabrikanten zijn nog voorzichtig om hier hun akkoord voor te geven. Ook zal de vaak toch al niet zo grote actieradius aanmerkelijk kleiner worden, waardoor grote afstanden overbruggen een uitdaging wordt. Feitelijk het probleem waar u op doelt.

Als het werkelijk zo ver is dat er geen benzine- of dieselauto's verkocht mogen worden dan zal de techniek van elektrische auto's ook verbeterd zijn, zodat er hopelijk meer mogelijkheden zijn voor caravanners. De elektrische auto is nog volop in ontwikkeling en is de verwachting dat de elektrische auto van de toekomst voldoende actieradius zal hebben om een geschikte caravantrekker te worden. Zonder met knikkende knieën van laadpaal naar laadpaal te hoeven rijden.***

Reactie van Job-:

Model x gebruikt niet twee keer zo veel als hij een caravan trekt. Verbruik is voornamelijk afhankelijk van stroomlijn van de caravan, weersomstandigheden en de snelheid.
Overigens zie ik het bezwaar niet om 200 km te rijden met een caravan en dan 20 minuten te stoppen om de mens en de auto bij te laden.