bij Bovag onderhoudsbeurt was konstatering dat de koelkast 11.7 V voeding kreeg ipv 12 V. Daardoor minder koeling tijdens rijden onderweg.

Vraag gesteld door veltenaar op 10 juli 2018

Bij Bovag onderhoudsbeurt was konstatering dat de koelkast 11.7 V voeding kreeg ipv 12 V. Daardoor minder koeling tijdens rijden onderweg. Waar ligt de oplossing?

Antwoord van Frank

ANWB Expert

ls gevolg van spanningsverliezen in de leidingen is het een feit dat er bij de koelkast een lager voltage overblijft dan de boordspanning die door de auto geleverd wordt.

Aangezien de spanning nooit precies 12 V is zal de spanning bij de koelkast ook wel variëren.

De stroomvoorziening kan geoptimaliseerd worden door voldoende dikke draden te gebruiken om de weerstanden zoveel mogelijk te verminderen. Van de werking van de koelkast op 12 V mag u overigens niet al te hoge verwachtingen hebben.

Dit staat er bijvoorbeeld in de handleiding van Electrolux:***

Reactie van veltenaar:

Dank voor de reactie. Heeft het zin om dekoelkast direkt aan te sluiten op de accu in de caravan i.p.v. de autoaccu tijdens het rijden of de pauzestop?***

Reactie van Frank Clavaux:

Dit heeft geen zin. De caravanaccu zal al snel uitgeput raken waarna hij opgeladen moet worden in hetzelfde circuit. De koelkast krijgt dan nog minder voeding ter beschikking.