Mag er met een uitgeschreven caravan nog 14 dagen in de EU gereden worden?

Vraag gesteld door Dapper op 21 maart 2017

Mijn Nederlandse dochter, die in Spanje woont, krijgt mijn caravan. Om de caravan uit te voeren, moet het eerst bij de RDW uitgeschreven worden. Eenmaal uitgeschreven mag ze in Nederland nog maximaal 14 dagen op de openbare weg rijden. Ik wil graag weten of ze ook binnen de EU gedurende deze 14 dagen mag rijden.

De RDW geeft hierbij aan.. ' Vraag bij de buitenlandse instanties na of u met het voertuig in het betreffende buitenland mag rijden.' Zowel de RDW als de douane kunnen mij hierbij niet verder helpen. Mijn dochter moet met de caravan (gedurende deze 14 dagen) door Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en Spanje rijden. Is dat mogelijk? Wat is de regelgeving van deze landen?

Het uitvoeren vd caravan voorafgaand op de reis van Nld naar Spanje is heel ingewikkeld en kostbaar, dus ik wil het eerst op deze manier proberen te regelen.

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of u met de witte kentekenplaat naar het land van bestemming mag rijden bij uitvoer.

Op de site van de RDW staat hier informatie over.

Hier valt het volgende te lezen: "dit kenteken is alleen geldig in Nederland. Vraag bij de buitenlandse instanties na of u met het voertuig in het betreffende buitenland mag rijden".

U zult dus helaas bij alle landen waar u doorheen rijdt moeten informeren. U kunt hiervoor onze zusterclubs benaderen.

Een andere mogelijkheid is om met het Nederlandse kenteken naar Spanje te rijden en de caravan dan pas af te melden voor export.