Welke auto is geschikt?

Vraag gesteld door A.H. van den Eijk op 27 november 2019

Wij hebben een TEC Travel King 510 en willen komend jaar, na altijd de auto van mijn ouders te hebben gebruikt, zelf een (gebruikt) auto aanschaffen die deze caravan kan trekken.
De caravan weegt 1200 kilo ledig gewicht vermeerderd met laadvermogen. Wat is een goede trekauto voor onze caravan? Hoeven we alleen te kijken dat de auto zwaarder is dan 1200 kilo of komt er meer bij kijken?
Kunt u een merk en/of type auto adviseren?

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U bent op zoek naar een geschikte auto die ook uw TEC Travel King 510 kan trekken.

Om een goede zoektocht te kunnen starten, zijn een aantal dingen belangrijk om in de mee te nemen in uw afweging.

Allereerst het rijbewijs wat u heeft. Indien u alleen een rijbewijs B heeft, zult u ervoor moeten zorgen dat de toegestane massa van de combinatie niet boven de 3500Kg komt. Dat kan dus soms een beperking opleveren qua mogelijke auto's. Daarnaast is een goede vuistregel om ervoor te zorgen dat het gewicht van de beladen caravan, niet meer is als 75% is van de beladen auto (auto en inzittenden plus bagage). Stel dus dat uw caravan beladen 1200Kg  weegt, dan moet de auto 1600Kg (beladen) wegen om te kunnen spreken van een veilige combinatie. Daarnaast zijn uiteraard zaken als persoonlijke voorkeur en budget ook van belang. Misschien is het een idee om eerst eens op zoek te gaan naar een aantal mogelijke kandidaten.

Onze website kan u behulpzaam zijn bij het maken van een keuze. 
Indien u gebruik maakt van deze link, en meteen kiest voor “Toon auto’s”  dan kunt u vervolgens een aantal selectiecriteria aangeven. Ook gebruikte auto’s worden meegenomen in de selectie. U kunt kiezen voor bijvoorbeeld het benodigde trekgewicht, budget, zitplaatsen, veiligheid,  leeftijd etc.

Heeft u dan een aantal kandidaten gevonden die aan uw wensen en eisen voldoen, dan kunt u via deze link heel specifiek kijken hoe deze auto presteert met een caravan.

Mocht u dan een aantal auto's gevonden hebben en daar specifieke informatie over willen hebben die u niet kunt vinden, dan kunnen we u daar altijd behulpzaam bij zijn.