Afslijten van de banden

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 oktober 2019

Caravan, een LMC Musica 2014. In gebruik genomen in het voorjaar 2016. Tijdens het klaarmaken van de caravan in het voorjaar 2018 bleken de banden zowel links als rechts aan weerszijden afgesleten te zijn , dus de groeven waren totaal weggesleten. Dealer verklaarde dat het een fout was van de fabrikant dat zij er te gelichte  banden hadden toegepast. Hij heeft C banden onder gelegd maat 185 x 14 merk Hankoo. Nu na de laatste vakantie blijkt dat deze banden ook alweer na 15000/ 18000 km weer op de zelfde manier zijn afgesleten. Wat is hier aan te doen. De caravan wordt beladen tot 1450/ 1500kg totaal gewicht.

 

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een probleem met ongelijkmatige slijtage van de banden van uw LMC Musica uit 2014, dit na 15.000 tot 18.000 kilometers. Montage van andere banden heeft niet tot een gewenst resultaat geleid.

Op de foto is inderdaad wel wat ongelijkmatige slijtage te zien. Waarschijnlijk is uw caravan uitgerust met een ALKO-Delta is. Bij dit type as komt ongelijkmatige slijtage aan banden wel eens voor. Hier is in het verleden al het nodige over geschreven.
Wanneer u hier zoekt op "Delta" komen er de nodige resultaten voorbij.

Vaak is het een combinatie van belading, soort banden, bandenspanning, gereden kilometers etc. Bij zéér overmatige slijtage kan het soms nodig zijn om de as uit te laten lijnen.

Een specialist op dit gebied is bijvoorbeeld de firma Triorep die indien nodig ook een dergelijke as kunnen uitlijnen