Technisch advies auto en caravan

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 augustus 2019

Ik heb een Fendt Topaz 550TG met een max totaalgewicht van 1700kg (leeg 1340 kg). Op dit moment rijd ik een AUDI A6 Allroad diesel, die dat allemaal goed kan en mag trekken. Nu wij wat ouder worden en niet meer lang en ver weg gaan overweeg ik een Outlander PHEV aan te schaffen met een max trekgewicht van 1500 kg. In de praktijk zal mijn caravan voor die korte tripjes die 1500 niet halen. Mijn vraag is of ik de caravan "terug" moet laten wegen bij de RDW of mag ik gewoon blijven rijden als het totaalgewicht van de caravan maar onder de 1500 kg blijft.

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of de auto-caravancombinatie zoals u omschrijft is toegestaan. Dat is het geval.

Uw auto mag 1500 kg trekken. Bij controle op overschrijding van de maximum aanhangwagenmassa (dus wat de auto mag trekken) is het werkelijke gewicht van de caravan bepalend. Dat de caravan op zichzelf een hoger laadvermogen heeft, is hierbij niet van belang. Als u de aanhanger onder de 1500 kg weet te houden is er niets aan de hand. De caravan hoeft niet te worden terug-gekeurd.

Het 'papieren' maximum gewicht van de caravan is wel van belang als het gaat om welke combinatie u mag besturen met uw rijbewijs. Voor deze combinatie is rijbewijs B+E nodig.

Meer informatie over het rijden met een aanhanger vindt u op onze website.