Onafhankelijk advies aanschaf nieuwe caravan

Vraag gesteld door G. Menkveld op 07 juli 2019

Als ervaren Caravanner en platium ANWB-lid /KCK, overweeg ik de aanschaf van een nieuwe wat grotere caravan.
Ik ben op korte termijn op zoek naar een onafhankelijk advies van de ANWB op 2 gebieden:
a. Een nieuwe ongebruikte caravan wordt aangeboden met als bouwjaar 2017. De vraag is nu in hoeverre (bijv % of bedrag/jr) dit van invloed is op de prijs (tov de nieuw-prijs). Indien ik na bijv. 5 jaar de caravan van de hand wil doen, zal dit van invloed zijn op de waarde denk ik.
b. Alhoewel ik inschat dat ik een geschikte trekauto heb , ben ik onzeker over wat mogelijk is op gebied van gewichten (belading ed) en welk risico ik loop bij een mogelijke overtreding. Alle uitgewerkte informatie hierover (caravan en auto)heb ik beschikbaar in PDF formaat alleen ik weet niet hoe en aan wie ik dat moet overleggen aan de juiste persoon binnen de ANWB.
 

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U wilt een ongebruikte, overjarige, caravan kopen en vraagt hoeveel goedkoper deze moet zijn ten opzichte van een nieuwe.
Tevens wilt u weten of uw auto hem goed kan trekken.

Een caravan van het modeljaar 2017 is binnenkort 3 jaar oud. Er bestaat geen vastgestelde afschrijving op de catalogusprijs, maar  het komt voor dat nieuwe caravans al met circa 10% korting te koop worden aangeboden. Dus 20 à 25 % mag er wel van af. Als u de caravan na 5 jaar weer verkoopt is het niet van meer van belang voor de waarde dat hij de eerste jaren ongebruikt is geweest.

Om na te gaan of uw auto de caravan op een verantwoorde manier kan trekken hebben wij een programma op onze internetsite staan waarmee u het zelf kunt nakijken.