Vrienden uit Amerika met onze caravan laten rijden in Europa

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 april 2019

In Juni komen vrienden van ons over uit Amerika om 2 maanden door europa te reizen met hun kinderen. Ik wil hen graag de mogelijkheid geven om met onze Airstream caravan (2600kg) en onze auto door europa te trekken.

In ruil daarvoor mogen wij vervolgens in September van hun caravan en auto combinatie gebruik maken in Amerika.

Echter nu is het voor mij geheel onduidelijk hoe de regels zijn omtrent het juridische stuk. Zelf heb ik uiteraard een E-achter B rijbewijs om met onze combinatie te rijden, maar onze vrienden rijden met hun caravan in Amerika met een Class A rijbewijs en kennen alleen een Class B rijbewijs als uitbreiding hierop, voor commercieel transport.

En kan ik zonder problemen mijn auto, die all risk verzekerd is en waaronder de caravan ook gedekt is, uitlenen aan onze vrienden? (uiteraard ben ik me bewust van het eventuele verlies van mijn persoonlijke schadevrije jaren bij claimen van schade).

Ik kan vrij weinig vinden omtrent deze vragen, wel heb ik over de invoering van het trekken van aanhangers iets kunnen vinden over 'grandfather rights' iets wat wellicht vergelijkbaar is met ouderen die hun E achter B nog cadeau kregen omdat ze tijdens de invoering deze rechten al hadden.

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U wilt uw  auto met caravan uitlenen  aan Amerikaanse vrienden om door Europa te reizen. U heeft hierover 2 vragen:
1. Mogen zij met hun rijbewijs met deze combinatie rijden?  2. Kunt u zonder problemen uw auto met caravan uitlenen?
 

  1. Uw Amerikaanse vrienden dienen dit in de VS na te gaan. Daar kunnen zij ook een IRB (= internationaal rijbewijs) aanvragen.Daaruit moet dan blijken of het rijbewijs ook geldt voor het rijden met een caravan.
  2. Het uitlenen van een auto brengt risico’s met zich mee, zoals u zelf ook al opmerkte. Ik noem een paar voorbeelden:het risico dat er een ongeluk gebeurt, een technisch mankement door verkeerd gebruik, bekeuringen. Bespreekt u vooraf de risico’s met degene aan wie u de auto uitleent.

Neemt u contact op met uw autoverzekeraar om dit te melden. Van de verzekeraar mag u uw auto uitlenen, maar beter is het om hen op de hoogte te brengen.
 
Meer informatie over uitlenen auto vindt u op onze website. Ook kan ik u aanraden om de verkeersregels en eventuele milieuzones per land vooraf te bekijken zodat u uw vrienden hierover kunt adviseren.