Vervangen banden caravan dotcode niet gelijk met aanschafdatum

Vraag gesteld door H. Harreveld op 27 februari 2019

De banden van onze caravan heeft een Dot code 3712, volgens de regels moeten we dus de banden vervangen. Maar deze banden zijn als nieuw aangeschaft in 2014. Nu heb ik begrepen dat dit gebruikelijk is , banden mogen zo verkocht worden. Maar het is wel zo , dat deze banden nu pas 5 jaar in gebruikt zijn. Hoe moeten we hier mee omgaan?

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een vraag over de leeftijd van banden voor een caravan.

Achter de DOT code hebben de banden onder uw caravan een productie week/jaar 3712 wat wil zeggen dat deze banden in week 37 2012 geproduceerd zijn. U heeft de banden gekocht in 2014 en zijn nu dus 5 jaar in gebruik.

Om te beginnen is er geen wettelijke maximum leeftijd voor banden. Als banden jaarlijks goed gecontroleerd worden op droogtescheurtjes, oneffenheden in de wangen en beschadigingen is er geen reden de banden na 6 jaar te vervangen. Let altijd wel op de juiste bandenspanning.

Na 10 jaar zien we wel een verhoogde kans op breuken in de koordlagen door veroudering en is vervangen wel verstandig. Kijk wel in uw verzekeringspolis of cascoschade veroorzaakt door banden ouder dan 6 uitgeloten is, deze uitsluiting komt soms voor. Is deze uitsluiting opgenomen kunt u altijd overwegen naar een andere verzekeraar over te stappen.

Vaak zal er een uitsluiting voor onvoldoende zorg opgenomen zijn in de polis maar daar heeft u bij jaarlijkse deskundige controle zeker aan voldaan.