Caravan te zwaar?

Vraag gesteld door Zeilboer op 28 maart 2019

Onze caravan weegt leeg 630 kg en mag beladen worden tot 900 kg (Kip Orbit 1997). Onze auto is een Yaris 1.0 en die mag 750 kg trekken.
Nu willen wij de caravan leeg naar de camping in Nederland brengen. De RDW zegt dat dit in Nederland geen probleem is maar in het buitenland moet de caravan afgewaardeerd worden tot 750 kg (wit kenteken). De verzekering zegt dat het mag als het wettelijk toegestaan is.
Nu mijn vraag:Is dat wettelijk toegestaan of moet ik toch een wit kenteken aanvragen ook al ga ik niet naar het buitenland?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het te trekken gewicht van uw auto en het maximaal beladen gewicht van uw caravan.

Feitelijk mag u niet meer trekken dan wat de autofabrikant toestaat. Dat is dus 750 kg. Wanneer u onbeladen uw caravan aan uw Yaris aanhaakt is dat dus géén probleem. U mag zo dus rijden en dat geldt óók voor buiten onze landsgrenzen. Wanneer dit in Nederland mag geldt dat óók elders.

Het afwaarderen van het kenteken zie ik dan ook als een volstrekt onnodige handeling. Het gaat er immers om wat uw caravan op straat weegt en niet wat deze op papier zou mogen wegen. Men kan u óók in het buitenland pas iets verwijten wanneer na weging blijkt dat uw caravan meer dan 750 kg weegt.