Beide accu's in kamper moeten vervangen worden: advies bij handige oplossing

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 maart 2019

Beste experts,

We hebben pech met onze kampeerbus: zowel de oude gel-accu achterin als de autoaccu voorin zijn op. We gaan beide vervangen, maar hebben nog niet zoveel verstand van accu's (we hebben de kampeerbus onlangs aangeschaft en dit is onze eerste!).

Nu dachten we: laten we het dan maar meteen goed aanpakken. Daarom wat advies voordat we allerlei dingen gaan aanschaffen. De twee accu's moeten natuurlijk op elkaar aangesloten worden, zijn er hierbij zaken waar we rekening mee moeten houden? De vorige 'achteraccu' was dus een gelaccu - een kennis noemde dat er dan ook weer een gelaccu teruggeplaatst moet worden i.v.m. de bedrading, is dat zo? Ook als de 'vooraccu' ook anders wordt?

Daarnaast: doen we er slim aan om dan maar meteen een zonnepaneel op het dak te installeren?

We hebben jullie pagina 'Elektriciteit in de caravan' doorgenomen. Daar wordt ook iets genoemd over veiligheid en de zekeringsautomaat. Daar weten we ook weinig van, die zit er nu niet in geloof ik. Er is wel een waterpompje aanwezig. Ook hangt er een omvormer van 12V naar 230V in die het waarschijnlijk wel doet. Ook zit er al een stekker aan de buitenkant voor de CEE-kabel.

Kortom: nu we toch van voor af aan moeten beginnen... hoe kunnen we dat het beste aanpakken?

Alvast veel dank voor uw advies!

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U wilt zowel uw startaccu als uw boordaccu van uw kampeerauto vernieuwen.

Ondanks uw uitvoerige beschrijving hebben wij geen goed beeld over wat en hoe alles aangesloten is. We hebben hier te maken met twee verschillende elektrische circuits, waarbij de dynamo van de auto eventueel de boordaccu ook kan opladen.
Voor een zonnepaneel heeft u in ieder geval een aparte lader nodig. De aanwezigheid van een CEE aansluiting duidt er op dat er een zekeringautomaat aanwezig zou moeten zijn. Wij adviseren de situatie te laten beoordelen door een kampeerauto specialist, hoe alles is aangesloten en of dat goed gedaan is, want wij komen er zo schriftelijk niet uit.