Leeggewicht caravan volgens kenteken 1465 kg. As is tot 1900 kg. Na weging blijkt caravan leeg 1840 kg te wegen. Komt nog weging bij RDW.

Vraag gesteld door Gewicht caravan op 13 december 2018

Mijn caravan met kenteken 01-WG-GV heeft een kentekengewicht van 1465 kg.
Er is een 1900 kg as gemonteerd. Nu blijkt, na onderzoek door expert CED, dat de voorzijden van de wanden van de caravan los zijn van de vloer. Na weging blijkt de caravan zo goed als leeg, officiële weging bij RDW volgt nog, zo'n 1840 kg zonder water en volle gasflessen te zijn. Deze moeten nog bij de 1840 kg opgeteld worden.
Dat is dus veel te zwaar en heb ik eigenlijk geen mogelijkheid belading in de caravan mee te nemen. Ik weet dat ik de accessoires er bij moet optellen maar dan zweeft er ergens ruim 200 kg, die ik niet kan thuisbrengen. Deze caravan heb ik in 07-2010 nieuw gekocht na inruil van mijn grotere caravan en mag, uitgaande van ( non) conformiteitsbeginsel, deze gebreken niet vertonen. Ook ben ik van mening dat het gewicht dat bijgeladen mag worden, de accesssoires in acht genomen, zeker 200 kg zou moet bedragen. Dat is nu niet mogelijk. Wat zijn mijn juridische mogelijkheden.

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft in 2010 een caravan gekocht. Nu blijkt de caravan mogelijk veel zwaarder te zijn dan u dacht. U vraagt wat uw rechten zijn richting de verkoper.

Bij de aankoop van een caravan is het gewicht en het laadvermogen natuurlijk van belang. De vraag is in dit geval wat u op grond van de aankoop mocht verwachten van het gewicht van de caravan. Van belang is tevens of hier met de verkoper destijds over is gesproken en welke zaken er nog aan de (lege) caravan zijn toegevoegd.

U geeft aan dat er mogelijk 375 kilo aan de caravan zou zijn toegevoegd. Dat is meer dan gemiddeld. U zou de koopovereenkomst hier nog eens op na kunnen kijken. Wat ons opvalt is dat er een 1900 kg as is gemonteerd. Dit is een zwaardere as dan normaal gesproken nodig zou zijn.

Vooralsnog is het aan te raden om de weging die nog plaatsvindt af te wachten. Blijkt de caravan inderdaad zwaarder dan met de verkoper is afgesproken, dan hangt het van de overeenkomst, de gemaakte afspraken en de verstrekte informatie af of u de verkoper hierop kunt aanspreken.

Meer informatie over laadvermogen en gewicht van een caravan vindt u op onze website.