Gordelplicht voor 6 jarig kind in camper 1982

Vraag gesteld door Anita Seuren op 18 januari 2016

Wij hebben een camper gekocht uit het jaar 1982. Hier zijn we al een aantal malen mee naar Spanje gereden door Frankrijk en nooit problemen gehad tot afgelopen zomer toen hield de douane ons aan en kregen een boete.
De boete was voor onze dochter dat ze geen gordel zou dragen maar onze camper heeft een heupgordel en ze zat op een stoelverhoger.

Nu is mijn vraag is dit nu correct of niet? Voorheen zaten hier helemaal geen gordels en deze hebben wij zelf gemaakt zodat ze toch vast zat tijdens het rijden.
Het kenteken van onze camper is JD-79-NV voor meer informatie eventueel.
Wat mag dus nu wel en wat mag niet.

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt wat wel en niet mag bij het vervoer van een 6 jarig kind in een auto.

Hierbij de regels voor autostoeltjes en gordels.

 ***

Reactie van Anita Seuren:

Beste Leo,

Dus als ik het antwoord goed heb gelezen hoeft onze dochter niet eens een gordel om. Ze zit wel in een stoelverhoger en voor ons zelf hebben we daarom in de camper een heupgordel gemaakt zodat ze toch vast zit maar dit zou dus niet eens nodig zijn. Maar wel op alle zitplaatsen naast de bestuurder maar zij zit op de bank wat tevens ons opklapbed is.***

Reactie van Leo Ruijgrok:

De Richtlijn zegt dat kinderen kleiner dan 1,50 meter vervoerd moeten worden in een (EU-)goedgekeurd en passend kinderbeveiligingsmiddel. Passend wil zeggen dat het afgestemd moet zijn op het gewicht en de lengte van het kind. Als je hiervan uitgaat bij het reizen door Europa dan zijn er geen problemen te verwachten.

Een goedgekeurd kinderbeveiligingsmiddel is alleen goedgekeurd met een goedgekeurde, 3 punts, veiligheidsgordel.