Hoe kan ik zien of de vervangen wiellagers van mijn caravan werkelijk versleten waren?

Vraag gesteld door bht op 18 september 2018

Hoe kan ik zien of de vervangen wiellagers van mijn caravan werkelijk versleten waren? Deze lagers zijn bij de grote beurt vervangen.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe u kunt vaststellen dat caravanwiellagers daadwerkelijk versleten zijn.

In een extreme vorm zien de lagers er misschien gehavend of een tikkeltje blauw verkleurd uit maar in de meeste gevallen lijkt er ogenschijnlijk niets mis mee. Een lager valt pas écht goed te beoordelen in een gemonteerde situatie. Bij het rondslingeren van het wiel kan een brommend of zoemend bijgeluid hoorbaar zijn. Ik vrees dus dat u aan het uiterlijk van het lager niet veel kunt ontdekken.

Nieuwe lagers zijn wellicht best een onaangename verrassing geweest waarvan u misschien geen enkele indicatie had dat daar iets mis mee was. In tegenstelling tot een auto zult u echter een brommend lager bij een caravan niet snel waarnemen. In een nog realtief onschuldig stadium hoef je er dus helemaal geen weet van te hebben.

De oorzaak is in de regel slijtage op basis van het gebruik zoals gereden kilometers, belasting maar ook gebrekkige smering, soms ontstaan door overmatige warmteontwikkeling zoals bijvoorbeeld een aanlopende rem.

Ik weet geen merk, type en bouwjaar caravan en welk type lager is toegepast. Maar een defect wiellager is best een veelvoorkomend defect waardoor vakantiegangers uiteindelijk vroegtijdig stranden. Ik kijk er dus niet van op dat uw caravanspecialist het nodig vond deze te vervangen. Uiteindelijk is de onderhoudsbeurt óók gericht op het ontdekken van overmatige slijtage om de gevolgen juist onderweg te voorkomen.