Reich MPP Levens duur

Vraag gesteld door GCreemer op 25 juli 2015

In 2012 nieuwe caravan metTruma mover en Reich MPP aangeschaft,in 2013 begonnen de problemen,rangeren gebeurde met horten en stoten.Bij de dealer Jansen te Olst,na gekeken,gaven de schuld aan de 13 polige stekker,een pinnetje maakte slecht contact,efin nieuwe stekker er aan.In 2014 zelfde probleem met mover,weer gemeld,niets te vinden,dit jaar,er weer mee gerangeerd voor de deur en op campings.In Frankrijk op camping,mover deed het niet,MPP stuk,mee genomen naar Nederland,naar Reich gestuurd door Jansen.Moest een nieuwe kopen 495 euro,garantie was voor bij,zei men.Ik was het daar niet mee eens,eerder al de problemen vermeld in het verleden.Reich gebeld,die zei te diep ontladen geweest,mijn vraag aan Reich hoe kan dat nou,ik gebruik hem,laadt op op de camping en onder het rijden via de auto.Met de nieuwe MPP,heb ik nog nooit zo gemakkelijk gerangeerd,zonder horten en stoten.Als coulange van Reich krijg ik 150 euro terug,de oude MPP is nooit goed geweest.
Lees net in de nieuwe KCK van augustus,een advertentie van Reich,levens duur tot ca 10 jaar van een MPP,een breed begrip dus.Wat zijn de garantie regels in mijn geval,bij wie moet ik zijn,de dealer, verkeerde diagnose,onderkend,bij Ton Jansen kreeg ik te horen, U moet niet vervelend worden,niet klant vriendelijk dus.
Mag toch wel wat verwachten voor 495 euro,en vindt 150 euro toch wel aan de magere kant,na alle ergernis,afgelopen jaren.Vriendelijke groet G.Creemer

Antwoord van Leo

ANWB Expert
Eerst even wat feiten: Reich geeft 2 jaar garantie op de MPP. In de advertentie staat levensduur tot wel 10 jaar. Na 1 jaar al (externe?) problemen die lijken terug te keren. Na 3 jaar vervangen waardoor de problemen opgelost lijken. Reich heeft de MPP onderzocht, oorzaak defect te diepe ontlading.  Het is niet uit te sluiten dat er een probleem is geweest in de aansluiting van de MPP maar dat is niet meer te achterhalen.  Reich wekt de indruk dat de te verwachten levensduur tot 10 jaar is, in dat geval heeft u de MPP ongeveer 1/3 van de levensduur gebruikt en zou dus op basis van conformiteit 2/3 vergoed moeten krijgen als u kunt aantonen dat het gebrek er vanaf het begin in zat. U moet hiervoor bij de verkoper aankloppen. Reich heeft al € 150,- betaald, misschien is de oplossing dat Jansen ook € 150,- mee betaalt om dit probleem op te lossen. Mogelijk kunt u de MPP laten onderzoeken bij TU Delft die op dit moment onderzoek doet naar dit type power pack.