moet ik de 2e boete betalen?

Vraag gesteld door IlseH op 12 januari 2017

Op 7 dec 2016 ontvingen wij een boete uit Italië voor het rijden op een weg die was alleen voor omwonenden. Hebben wij nooit gezien, maar kan gebeuren, dus op 9 dec 2016, deze boete netjes betaald. Op 7 jan 2017 krijgen wij exact dezelfde boete toegestuurd, zelfde proces nummer, zelfde tijdstip maar nu met een veel hoger bedrag. Deze boete is geprint op 13 dec 2016, dus nadat wij al hadden betaald.
Mail gestuurd met de vraag waarom en krijg te horen in een heel kort mailtje dat de bedragen op de eerste boete niet juist zijn en dat wij nog even deze boete moeten betalen.
Zover wij weten kun je niet 2 keer bestraft worden voor hetzelfde delict, dus wat moeten we nu doen? Als ik bezwaar maak, dan wordt bij afwijzing de boete nog hoger.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een verkeersboete ontvangen uit Italië wegens het rijden in een verkeersluwe zone. Hoewel u de boete voldaan had, ontving ik u kort hierop een tweede brief met een identiek dossiernummer, maar met een verhoogde boetebedrag. Navraag leverde op dat de hoogte van de boete in de eerste brief onjuist was. U vraagt zich af of u het verschil tussen reeds betaalde boete en verhoogde boete alsnog dient te voldoen.

Het heeft er veel van weg dat u de boete te laat heeft voldaan om in aanmerking te komen voor het gereduceerde tarief.

Kunt u mij aangeven welk bedrag u heeft voldaan, en welk boetebedrag vermeld staat in de tweede brief?

Meer informatie over verkeersboete uit Italië vindt u op onze website.***

Reactie van IlseH:

In de eerste brief stond bij het tarief betalen tussen 6 en 60 dagen €17,00. Deze heb ik betaald 2 dagen nadat ik via de aangetekende post deze boete heb ontvangen. In de 2e brief, die verder identiek is aan de eerste, staat een bedrag van € 102,00. Ik vind dit nogal een groot verschil. De 2e brief is pas op 13 dec. 2016 opgesteld. ( de 1e brief was op 28 nov. 2917 opgesteld). Deze 2e brief heb ik 7 jan. 2017 ontvangen. Ik ben bang dat als ik deze betaal, ik dan over een maand weer een brief ontvang met een nog hoger bedrag.***

Reactie van Michiel Claesen:

Betreft het hier een boete voor het inrijden van een zone met beperkte toegang (Zone Traffico Limitato, ZTL). Boete voor eend ergelijke overtreding is circa € 120,00.

Is de boete afkomstig van de EMO/NIVI?***

Reactie van IlseH:

Nee, komt uit pistoia. Deze zijn niet aangesloten bij de EMO. Wel via de site van de politie de betreffende foto gezien en die klopt. Dus is het verstandig de 2e boete ook te betalen?***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

Kunt u aangeven voor welke overtreding u de boete heeft ontvangen? Een boete voor het inrijden van een verkeersluwe zone is zoals eerder gemeld rond de 120 euro. 17 euro is een heel laag bedrag voor een boete uit Italië. Wij kunnen zonder verdere informatie niet zeggen of het tweede bedrag terecht is.

U kunt de brief ook mailen naar experts@anwb.nl.