Kenteken overgeschreven

Vraag gesteld door Pleuntje2209 op 12 december 2017

6 decenber jl heb ik antwoorde gekregen van Michiel Claesen ivm de toekomstige aanschaf van een 2e hands auto. Het ging toen over prijsverschil. Nu komt er een ander probleem bij, de lening is helaas nog niet goedgekeurd vanwege onduidelijkheid in de loonstroken, gemeld bij de autodealer krijg ik te horen dat ik de auto in voorlopige verzekering moest plaatsen. Vreemd, maar toch gedaan... afgelopen zaterdag ligt er ineens het kentekenbewijs van de nog te kopen auto in de brievenbus. Ik heb boos de dealer gebeld dat er nog steeds niets zeker is en dat er nog steeds geen handtekening is onder het koopcontract. Hij wilde extra kosten vergoeden van de verzekering en bood zijn excuses aan. Hoe ver mag een officiële autodealer hierin gaan? Nogmaals de dealer weet dat we een auto nodig hebben en dat werkt graag deze auto willen kopen, maar deze vorm van "doordrammen" mag toch niet? Hopelijk kunnen jullie nogmaals advies geven

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw vraag is een vervolg op een eerdere vraag met betrekking tot koop van dezelfde auto d.d. 06/12/2017.

U krijgt vooralsnog de financiering voor de auto niet rond. Desondanks stelt de verkoper alles in het werk om de koop toch plaats te kunnen laten vinden. U vraagt zich af of de werkwijze van de verkoper wel in de haak is.

Aanvullende vragen

  • Wat bedoelt u te zeggen, wanneer u schrijft: ' Hij wilde extra kosten vergoeden van de verzekering en bood zijn excuses aan.'
  • Voorts spreekt u over de auto die door de verkoper in verzekering is gesteld; betreft dit de in te ruilen auto? Of betreft het de ddoor u te kopen auto?

Mondelinge koop is rechtsgeldig
U stelt min of meer dat er no geen koopovereenkomst bestaat tussen u en de verkoper. een geldige koopovereenkomst kan echter ook mondeling of middels een e-mail totestand komen.

Voorbehoud financiering
Wanneer u een auto koopt, waarvoor u de financiering nog niet rond heeft, dan is het advies om de auto te kopen onder voorbehoud van financiering.

Annulering koop
Wanneer er geen voorbehoud van financiering is gemaakt door de koper, dan kan deze - zolang de auto niet is geleverd - alleen nog onder de koop uit door betaling van de annuleringskostenzoals vermeld in de toepasselijke algemene voorwaarden van de verkoper.***

Reactie van Pleuntje2209:

Wij hebben aangegeven de auto graag te willen hebben, met duidelijke melding van het feit dat de financiering hiervoor nog niet officieel rond was, oftewel een koop onder voorbehoud van financiering. Hij had gehoopt dat de financiering vrijdag goedgekeurd zou zijn zodat wij zaterdag de auto op konden halen. Daarom had hij ook alvast de verzekering vanuit hun stopgezet en omdat wij dus nu nog een verzekering hebben lopen op onze oude auto en op de nog aan te schaffen auto een voorlopige dekking hebben wilde hij deze extra kosten vergoeden. Het kenteken had hij dus ook over laten zetten in de hoop dat afgelopen zaterdag de auto afgeleverd kon worden. De reden voor het niet afgehandeld krijgen van de financiering ligt in het feit dat er onduidelijkheden waren in de salarisstrook. Als dit opgelost is was het geen probleem om te financieren. Hopelijk is uw vraag hiermee beantwoord.
***

Reactie van Michiel Claesen:

Dank voor uw aanvullende informatie.

De koop is dus onder voorbehoud van financiering tot stand gekomen. Stel dat u de huidige aanvraag tot financiering definitief toestand zou komen, dan betekent dit nog niet direct dat u onder de koop uit kan. Hiervoor zou minimaal nog een tweede aanvraag tot financiering afgewezen moeten worden.

Hoewel de verkoper hier al te voortvarend te werk gaat (overschrijven kenteken etc), vind ik het wel heel redelijk dat hij de consequenties van zijn voortvarende handelswijze draagt, door onder meer de kosten verzekering (en wegenbelasting?) voor zijn rekening te nemen.

PS: hoe is de verkoper uiteindelijk omgesprongen met de gevraagde afleveringskosten? Alsmede het prijsverschil advertentie en prijskaart in showroom?***

Reactie van Pleuntje2209:

Afgelopen zaterdag zijn mijn man en dochter nogmaals teruggeweest naar de dealer. Daar kregen ze de uitleg dat de prijs die op "autotrack" stond van €4945 betekende dat je de auto dan zo mee kon nemen. Je kon in het geval van €4945 niet kiezen voor de extra optie van rijklaar maken van €595. De optie van rijklaar maken gold alleen bij de showroomprijs van €5450. Oftewel je neemt hem mee zonder garantie en nieuwe APK en dan betaal je dus €505 minder. Hopelijk is deze uitleg voldoende. Ik heb net bericht gekregen dat de financiering rond is, dus ik ben toch nog benieuwd naar uw visie op het prijsverschil en rijklaar kosten.