Ik ben geflitst in Dtslnd, ik kreeg een info brief met uitleg van overtreding,daarbij de geldboete van lichte overtreding van0,00 euro Dit wordt rechtsgeldig als ik betaal.Als ik niet betaal krijg ik hogere boete,hoe kan dit??

Vraag gesteld door DA op 23 februari 2015

Als ik niet betaal moet ik wel een antewoordform. opsturen met mijn gegevens ,als ik niets doe krijg ik daarbij nog een opslag en administratie kosten. Hoe kan ik dit korrect afhandelen??

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

In het geval van een lichte overtreding in Duitsland ontvangt u een Verwarnung. Het betreft dan een geringe boete van 5 tot 30 euro. Door betaling hiervan is de boete afgedaan. De betalingstermijn is kort. Betaalt u niet, dan wordt de Verwarnung omgezet in hogere boete. In uw geval geeft u aan dat er een bedrag is genoemd van 0,00 euro. Dit kunt u uiteraard niet overmaken. Staat er in de brief nog een ander bedrag genoemd? Dan is dat waarschijnlijk het bedrag dat betaald dient te worden. Wordt er geen nader bedrag genoemd, laat u dat dan nog even weten.

Bijgaand treft u de link naar verder informatie over een ontvangen beote uit Duitsland:http://www.anwb.nl/rechtshulp/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/boete-buitenland/boete-uit-duitsland***

Reactie van DA:

Geachte mevr. Zerdoun, dank voor uw reactie. Er staat alleen een bedrag van 28,50 in als zijnde administr.kst. Ik heb bij een juridisch kantoor al verder gevraagd, hier gaven zij aan dat vanwege de nieuwe Europese regelgeving deze brieven verstuurd worden en dat er nog een volgend schrijven aan zal komen met daarbij het bedrag van de boete en een accept giro. Vanwege de gestelde reactie cq. betaling termijn heb ik al de 28,50 overgemaakt.***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

Inmiddels hebben wij over deze kwestie meer informatie opgevraagd. Voor zover wij nu kunnen zien is er waarschijnlijk sprake van een kennelijke vergissing. U dient  het antwoordformulier terug te sturen met het verzoek om opheldering over het bedrag van 0,00 euro. Normaal gesproken is deze Verwarnung namelijk hoger, tussen de 5 en 35 Euro. Na ontvangst van het werkelijke bedrag dat u dient te betalen kunt u dit bedrag direct overmaken. Hiermee is deze zaak dan afgedaan.