Eigendom bromfiets overgedragen na betaling maar voor overschrijving kenteken?

Vraag gesteld door Martinh027 op 29 mei 2016

Vandaag via een verkoopsite mijn vespa scooter verkocht. Betreft verkoop tussen 2 particulieren. Voor de deur werd het geld overgemaakt, sleutels en scooter overgedragen. Vervolgens samen op pad richting kentekenloket. De nieuwe eigenaar (?) en zijn vriendin op de scooter, ik per auto. Onderweg naar het kentekenloket is er brand in de scooter ontstaan. Vermoedelijk vanwege een technisch defect. Op dat moment stond de scooter nog op mijn naam en onder mijn verzekering. De scooter is volledig verwoest. Niet eerder soortgelijke defecten ervaren. De inpandige berging was gewoon droog. Geen druppellekkage benzine oid.

De scooter was door mij WA verzekerd. Brand is dan niet gedekt. De koper had nog geen verzekering afgesloten.

Klopt het strikt juridisch dat de koper eigenaar werd bij betaling en levering scooter en sleutels? Oftewel, dat de schade volledig voor zijn rekening zou zijn?

Los van het feit dat ik vanuit menselijk oogpunt voor zal stellen om de schade 50/50 te delen.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert


Via een verkoopsite heeft u uw scooter particulier verkocht. Na feitelijke levering scooter en betaling door de koper, vloog de scooter onderweg naar het kentekenloket in de brand. De scooter is volledig verwoest. De scooter was slechts WA verzekerd. U vraagt zich af of de koper na feitelijke levering (overhandigen scooter/sleutels) en betaling, eigenaar is geworden van de scooter.U heeft de koper voorgesteld de schade te delen.

De koper heeft het eigendom verworven door feitelijke levering scooter/sleutels. Op het moment van de brand was de koper eigenaar van de scooter. Dat de scooter nog niet was overgeschreven doet hier niets aan af. Een tenaamstelling van een kenteken geeft slechts een vermoeden van eigendom.

Resteert de vraag of de koper wel een deugdelijke scooter geleverd heeft gekregen. Onder meer aan de hand van de koopprijs, de door u verstrekte informatie en onderzoeksplicht van de koper dient te worden uitgemaakt of het gebrek redelijkerwijs in lijn der verwachting lag.

Voor meer informatie over klachten na aankoop, verwijs ik u graag naar onze website. Daarbij wijs ik u met nadruk op de laatste vol zin onder het kopje:'Onderzoeksplicht en mededelingsplicht'.