Aansprakelijkheid wegbeheerder

Vraag gesteld door Hubertus1966 op 16 mei 2018

Op 21 april vertrokken wij ruim op tijd (4 uur voor 120km) naar de Luchthaven te Dusseldorf. Circa 200mtr voor de grensovergang Arnhem kwamen wij tot stilstand. Na enig onderzoek op internet bleek de A3 (E35) 2 kilometer voorbij de grensovergang volledig geblokkeerd te zijn in verband met wegwerkzaamheden. Het duurde erg lang voordat we vanuit de file toekwamen aan de omleidingsroute. We hebben circa 2 uur gedaan over de omleiding over een provinciale weg die volledig vast stond omdat de omleiding niet adequaat was geregeld. Resultaat: Vlucht gemist en exorbitante kosten moeten maken om de reis alsnog te kunnen maken. In Duitsland hebben ze de blokkade zeer kort tevoren aangekondigd. Ook in Nederland was er geen bebording die de wegblokkade aankondigde.

- Schiet de wegbeheerder in Nederland tekort door de blokkade niet met bebording aan te geven?
- - Schiet de wegbeheerder in Duitsland tekort door de blokkade niet met bebording aan te geven?
Kan ik een van beiden aansprakelijk stellen voor het nalaten van tijdige bebording?
Ik zou graag desbetreffende wegbeheerder willen aanschrijven om aansprakelijk te stellen dan wel coulancehalve een tegemoetkoming in de kosten te vragen.

Alvast hartelijk dank voor de door u te nemen moeite!

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Op 21 april 2018 bent u met de auto naar de luchthaven in Düsseldorf gereden. Vlak voor de grensovergang bij Arnhem kwam u tot stilstand. De A3 (E35) bleek 2 km voorbij de grensovergang volledig geblokkeerd te zijn in verband met wegwerkzaamheden. U moest vervolgens omrijden (omleiding van 2 uur). U vaagt zich af welke wegbeheerder u hiervoor aansprakelijk kan stellen (de Nederlandse of de Duitse) omdat er niet tijdig bebording is geplaats van de wegwerkzaamheden.

De wegbeheerder is aansprakelijk voor gebreken aan de weg die bij normaal weggedrag een gevaar en een risico op schade opleveren voor de weggebruiker. Dit betekent dat u niet met succes de Nederlandse wegbeheerder kan aanspreken in uw situatie.

Meer informatie over aansprakelijkheid wegbeheerder