aanschaf auto

Vraag gesteld door timmer-n-i op 15 februari 2018

ik heb een auto gekocht en daar een maand mee gereden daarna liep de motor in elkaar. Dit is inmiddels 7 maanden geleden. Ik heb de auto laten slepen naar de autohandel waar de auto is gekocht. Volgens de handelaar zijn zij druk bezig met repareren, vervangende motor etc maar ik heb na 7 maanden nog steeds mijn auto niet. Ik wil mijn geld terug en de handelaar zegt dit niet te kunnen betalen. Wat kan ik doen?

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een auto gekocht bij een handelaar. Na 1 maand begeeft de motor het. Inmiddels is het zeven maanden geleden en de auto staat nog steeds bij die handelaar. Hij zou voor een vervangende motor zorgen. U wilt uw aankoopbedrag terug maar de handelaar geeft daar geen gehoor aan. U wilt weten wat ik u kunt doen in dit geval.

Een garage moet als goed vakman werkzaamheden uitvoeren. Als er een probleem aanwezig is waarvan de oorzaak niet direct kan worden gevonden kan een reparatie langer duren. Echter, in de wet staat overigens niet hoe lang een reparatie mag duren. U mag wel verwachten dat u de auto weer binnen een redelijke tijd terugkrijgt. Daar moet u afspraken over maken met de dealer. Als u er geen afspraak over hebt gemaakt dan is mijn advies om dat alsnog te doen. Geef de garagist een redelijke kans om de auto te repareren. Als de verkoper voor die datum de auto niet (goed) gerepareerd heeft, dan kunt u aangeven dat het werk niet deugdelijk is uitgevoerd. De uitgevoerde werkzaamheden moeten namelijk deugdelijk zijn.

Weigert de verkoper zijn medewerking, dan kunt u hem schriftelijk in gebreke stellen waarna u de auto ergens anders kunt laten herstellen of u ontbindt de koopovereenkomst.

Voor informatie over onderhoud door garage vindt u op onze website.