Wat is er nodig om met iemand anders (zonder rijbewijs) zijn auto (uit Noorwegen met Noors kenteken) door Europa te mogen rijden?

Vraag gesteld door Vegan op 12 maart 2018

Ik ga samen met mijn vriendin vanaf deze week voor een half jaar op reis door Oost Europa met haar auto met Noors kenteken. Ze heeft zelf geen rijbewijs en staat in Noorwegen ingeschreven. Ik zal dus met deze auto gaan rijden. Mag dit? Of wat is er voor nodig dat dit mag?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt of het toegestaan is met een auto met Noors kenteken - welke van een Noorse vriendin is, die zich tevens als passagier zch in de auto bevindt - in Oost-Europa te rijden.Oost-Europa
Ja dat is toegestaan.Nederland
Ook in Nederland is dit geoorloofd, zolang de eigenaar zich eveneens in het voertuig bevindt."Zolang de eigenaar van het voertuig aanwezig is, kan meneer ook met een buitenlands gekentekend voertuig in Nederland rondrijden. Bij een in het buitenland geregistreerd voertuig is namelijk relevant wie het voertuig feitelijk ter beschikking heeft. In eerdere uitspraken door gerechtshoven en zelfs de Hoge Raad is aangegeven dat de beschikkingsmacht bij de geregistreerde eigenaar van het voertuig blijft, indien deze in het voertuig aanwezig is. Derhalve doet zich geen belastbaar feit in Nederland voor.http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:HR:1997:AA3234 https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHSHE:2000:AA7134"