Volg ik de juiste procedure en heb ik genoeg bewijs om iemand aansprakelijk te stellen?

Vraag gesteld door Steven2016 op 04 februari 2016

Situatieschets

-Onlangs reed mijn vrouw uit haar werk naar huis in onze Peugeot 107. Op de afrit van snelweg naar provinciale weg stond zij te wachten voor een stoplicht. Toen is er iemand met lage snelheid tegen de achterkant gereden, waarbij de achterruit sneuvelde.

-Vanwege de schrik en de drukte (het was spits en een afrit met twee rijbanen) is ze doorgereden naar een nabijgelegen parkeerplaats. = geen foto’s en geen getuigen aangehouden.

-De man die tegen haar aanreed was behulpzaam en stelde vast dat de ruit gesneuveld was. Omdat hij verklaarde dat de auto van zijn grootvader was en hij hem niet wilde opzadelen met kosten, stelde hij voor om de ruit onderhands te vergoeden. Mijn vrouw zou prijsopgave doen en contact met hem opnemen.

-Hij heeft zijn contactgegevens, inclusief kenteken auto en rijbewijsnummer genoteerd en is weggegaan.

-Bij de garage bleek al snel dat het schadebedrag significant hoger zou zijn, aangezien de achterkant een centimeter naar voren is gekomen en het reservewiel klem zat in de kuip.

-Mijn vrouw had ook wat last van haar nek en is de volgende dag naar de huisarts gegaan. Uit het onderzoek bleek niets ernstigs.

-De jongeman schrok hier van en mijn vrouw stelde voor om het schadeformulier alsnog goed in te vullen en alles via de verzekering te laten verlopen. Er is een afspraak gemaakt voor de volgende dag.

-Inmiddels heeft de tegenpartij meerdere keren afgezegd en de kans dat hij nog wil meewerken wordt steeds kleiner. In het begin was hij nog geschrokken, maar nu lijkt hij alleen aan zijn eigen kosten te denken.

-Wij hebben alleen WA-verzekering zonder rechtsbijstand voor deze auto, dus moeten zelf claimen bij zijn verzekering. In principe kan onze verzekering wel achter de verzekering komen van de tegenpartij, aangezien we zijn kenteken hebben.

-Onze verzekering raadde ons aan om het formulier eenzijdig in te vullen en te versturen, indien hij niet meewerkt. Wij hebben ook contact gehad met de politie, maar zij kunnen niets voor ons doen, zeggen ze.

Mijn vraag is:
A. Volgen wij de juiste procedure en hoe kunnen we zo goed mogelijk aannemelijk maken dat de tegenpartij aansprakelijk is?
B. Wat kunnen we nog doen indien er niets uitgekeerd wordt?

-Er is geen gezamenlijk formulier, geen foto’s en geen getuigenverklaring.
-Wel hebben we zijn NAW gegevens, handschrift op het formulier, kenteken, sms berichten waarin hij begrip toont voor de situatie en de afspraken wijzigt/afzegt.
-Bovendien, zijn auto was een stuk groter en zwaarder, waardoor hij geen schade heeft. Ik heb me laten vertellen dat een schade expert vrij makkelijk kan zien dat de schade typisch is voor impulsoverdracht van een bewegend zwaarder voertuig op een stilstaand voertuig.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw vrouw is recentelijk van achteren aangereden. De wederpartij erkende ter plaatse zijn aansprakelijkheid en stelde voor de schade buiten de verzekeraar om af te handelen. Nu de schade groter blijkt te zijn, laat de wederpartij niets meer van zich horen. U vraagt zich nu af of u de juiste route bewandeld hheft voor het aansprakelijk stellen van de WAM verzekeraar van de wederpartij.

Tot op heden heeft u de juiste volgorde gehanteerd voor het aansprakelijk stellen van de WAM verzekeraar van de wederpartij.

Stappenplan
Middels ons 'stappenplan schade verhalen', wijzen wij u de weg om de schade na een aanrijding te verhalen.

ANWB Verkeersslachtofferlijn
Mocht uw vrouw toch nog gezondheidsklachten (letselschade) ondervinden door toedoen van het ongeval, dan raad ik aan contact op te nemen met onze verkeersslachtofferlijn: 088-269 7766

Tot besluit; bij het merendeel van de verzekeraars bestaat de mogelijkheid om uitgekeerde schade binnen 12 maanden terug te betalen, opdat u hersteld wordt in het aantal schadevrije jaren. Oftewel: onderling regelen van de schade uit verzekeringstechnische overwegingen is achterhaald.