versleten koppelingsplaat-wie betaalt welke kosten en hoeveel, hoe verder?

Vraag gesteld door bankras49 op 29 juli 2015

Megane dci van sept 2012, 37.000km, versleten koppelingsplaat. Aanbod van de dealer 50% vergoeding. Voorgeschreven vergoeding. Omdat het mijn schuld is. Ik zou niet correct hebben gereden - met de voet op de koppeling! Ik heb 2 milj. km achter de rug mijn laatste auto had 250.000 km zonder klachten. Moet ik dit accepteren of wat kunt u mij adviseren. Het voorval is uit de lucht komen vallen zonder voorafgaande klachten.Na van de 5de versnelling naar de 6de versnelling te gaan slipte alle versnellingen en kon ik niet meer schakelen Altijd op tijd bij dezelfde R-dealer in onderhoud geweest. Laatste keer op 30.000 km geen klachten gemeld. Ik ben lid van "my Renault+"

Antwoord van David

ANWB Expert

De koppelingsplaat van uw Renault Megane dci is versleten. De dealer biedt een vergoeding van 50%, omdat de slijtage een gevolg zou zijn van uw rijstijl.

Volgens onze auto-experts heeft een dci een hoog koppel bij een laag toerental en is deze wanneer de koppeling verkeerd wordt gebruikt extra gevoelig voor slijtage. Dit geldt vooral bij het optrekken en overschakelen naar een andere versnelling. 

Buiten de garantie kunt u een beroep doen op non-conformiteit. U dient dan wel aan te kunnen tonen dat het gebrek niet is ontstaan door onjuist gebruik, maar dat er sprake is van een gebrekkig product. Dit kan erg lastig zijn. Een technische expertise kan dit uitwijzen. Indien het gebrek gevolg is van onjuist gebruik, dan is het voorstel van de dealer mijns inziens een goed voorstel.

Meer informatie vindt u nog op onze website