Opleggen Forensenbelasting Gemeente Vlieland

Vraag gesteld door Senno Geertsma op 09 maart 2015

Wij hebben een klein 2-pers. appartement op Vlieland, welke wij verhuren via de VVV, nu betaal ik over de verhuur toeristenbelasting. Ook houden we ons appartement beschikbaar voor eigen gebruik, maar minder dan 90 dagen! Nu verhuurt de VVV helaas niet ons appartement op alle dagen dat deze beschikbaar is voor verhuur en stelt de gemeente dat wij het appartement voor meer dan 90 dagen voor eigen gebruik beschikbaar hebben gehad, wat naar mijn mening niet klopt! Nu heb ik ook al in 2012 een bezwaar ingediend, maar deze is verworpen en heb ik met tegenzin betaalt. Voor 2014 heb ik 2 nieuwe aanslagen ontvangen.l. toeristenbelasting 260 personen x € 1,35 = € 351,00 en forensenbelasting € 583,00. Kunt u mij raad geven hoe ik bezwaar kan indienen?

Antwoord van David

ANWB Expert

Gemeenten mogen forensenbelasting heffen. Het doel van deze belasting is mensen die relatief veel in de gemeente verblijven, maar niet er niet ingeschreven staan, te laten meebetalen aan de voorzieningen van die gemeente. Personen die meer dan 90 dagen een gemeubileerde woning tot hun beschikking hebben, betalen forensenbelasting. Ook een stacaravan kan onder het begrip gemeubileerde woning vallen. De stacaravan moet dan beschikken over een toilet, keuken, wasgelegenheid, stookmogelijkheid en aangesloten zijn op de nutsvoorzieningen en riolering.

Volgens de criteria van forensenbelasting gaat het er om of een eigenaar de vakantiewoning voor zichzelf of voor zijn familie ter beschikking stelt en niet om hoeveel dagen de vakantiewoning is verhuurd. Hierbij is bijvoorbeeld van belang wat in de gesloten verhuurbemiddelingsovereenkomst is bepaald. Er dient vast te komen staan dat de eigenaar minimaal 90 dagen de vakantiewoning heeft gebruikt, niet of de eigenaar de vakantiewoning ‘heeft kunnen gebruiken’. De gemeente dient dit te kunnen bewijzen. Er zijn meerdere uitspraken over soortgelijke kwesties geweest.

U heeft de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen en daarna wellicht in beroep te gaan. Verdere informatie vindt u op onze website: http://www.anwb.nl/rechtshulp/op-de-camping/stacaravan-en-uw-rechten/belastingen-stacaravans-chalets-en-vakantiewoningen